1. Voorbereiding
Wil je een klassieke cake bakken? Vet het cakeblik goed in en zorg dat het bakpapier de gehele vorm omvangt. Invetten én bakpapier? Jazeker. Door de pan eerst in te vetten blijft het bakpapier 'plakken'.

Bak je een luchtige chiffon cake? Dan hoef je een bakblik niet in te vetten. Hierbij kruipt het beslag langs de aluminium bakvorm omhoog. Je koelt zo'n cake op de kop en snijdt 'm uit de bakvorm. Kies hierbij een bakvorm waarbij de bodem verwijderbaar is. 

2. De oven
Zorg ervoor dat de oven volledig is opgewarmd. Geen afstekertjes. Tip: voer deze stap als eerste uit, zo hoef je nooit te wachten. Wanneer de oven is voorverwarmd plaats je het bakblik in het midden van de oven. Daarnaast: heb geduld. Trek niet constant de ovendeur open om het proces te volgen, hierdoor verliest de oven warmte.

3. Size matters
Gebruik een bakblik met de juiste afmetingen. Doe je dit niet zal je cake te hoog of te laag zijn en dit komt de smaak uiteindelijk niet ten goede. Het type bakvorm heeft invloed op de tijd dat je baksel in de oven moet blijven. Houd je dus aan de bakvorm die getipt wordt bij het recept, of pas het recept aan naar jouw bakvorm.

4. Het recept is heilig
Zoals we in het intro al noemden: houd je aan het recept. Probeer het recept niet te verdubbelen (soms gaat dat goed, maar veel vaker niet), of onderdelen te vervangen voor iets 'wat je nog in de kast hebt liggen'. Bakrecepten zijn daar vaak te complex voor. 

5. Keep it fresh
Gebruik het liefst verse ingrediënten - vooral wanneer hier specifiek naar gevraagd wordt. Een vanillestokje vervangen door vanille-extract geeft een daadwerkelijk verschil en bakpoeder of baking soda dat over de datum is vaak niet meer 'actief'.