Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.

Bakken is een teken is van naastenliefde. Het verhoogt ook je eigen welzijn en geluk, zo laten onderzoeken zien. Zo kan bakken gebruikt worden als anti-stresstherapie. Net zoals schilderen, dat al jaren als een vorm van therapie toegepast wordt, heeft bakken namelijk ook een ontspannend effect. 

Dat betekent overigens niet dat je een bakprins of -prinses hoeft te zijn. Het is vooral het creatieve proces dat je stress verlicht. Volgens een studie van de Drexel University in de Verenigde Staten helpt een creatieve activiteit van 45 minuten zoals bakken al om het stresshormoon cortisol te verlichten.

Lees ook: Dit is het verschil tussen baking soda en bakpoeder >

Bakken als meditatie

De Engelse tv-bakker John Whaite ziet het bakken zelfs als een vorm van meditatie die hem geholpen heeft om door zijn manische depressie te raken. Experts bevestigen ook dat bakken als een vorm van mindfulness kan gezien worden. "Je wordt gedwongen om je volledig te concentreren op het hier en nu: op het recept, het deeg, op de geur, de smaak en de baktijd. Daarnaast doe je iets productiefs en word je uiteindelijk beloond met het resultaat", vertelde neurowetenschapper Donna Pincus van de Boston University aan The Huffington Post

Uit een recente studie blijkt dat creatieve activiteiten zoals koken of bakken je welzijn de volgende dag ook nog verbeteren. Bovendien brengt een taart of cake bakken voor je naasten of vrienden ook psychologische voordelen met zich mee. Als je iets goeds doet voor iemand anders, beloon je daarmee immers ook jezelf. Misschien verklaart dit allemaal ook wel jou liefde voor bakken!