De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

zalm en croûte

Zalm met een knapperig korstje, oftewel zalm en croûte. In Miljuschka Masterclass Kersteditie zie je hoe deze wordt klaargemaakt.

40 min voorbereidingstijd
30 min oventijd
Zalm en vroûte uit het programma Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Eerder maakten we beef wellington, maar nu maken we een zalm en croûte. Eigenlijk is het idee hetzelfde, maar dan zonder alle laagjes ertussen. Je hebt dan dat knapperige bladerdeeg, met daaronder een heerlijk stuk zalm."

Bereidingswijze

Zalm en croûte

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

  2. Verhit de olie op middelhoog vuur. Pers de knoflook uit boven pan. Voeg de spinazie toe en laat slinken.

  3. Voeg de citroenrasp, roomkaas en dille toe en roer door tot er een dikke saus onstaat. Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen. 

  4. Rol 1 rol bladerdeeg met het bijgeleverde bakpapier uit op de bakplaat. Schep de helft van het spinazie-roomkaasmengsel over het midden van het deeg, maar laat een rand van minimaal 3 cm vrij.

  5. Leg het stuk zalm op het spinazie-roomkaasmengsel en verdeel de rest van het mengsel erover. 

  6. Bestrijk de vrije rand van het deeg rondom met een beetje losgeklopt ei. Rol de tweede bladerdeegrol over de zalm uit. Verwijder het bijgeleverde bakpapier en snijd overtollig deeg weg. 

  7. Knijp met je vingers of met een vork de deegranden samen zodat de zalm mooi ingesloten zit. Bestrijk het bladerdeeg met de rest van het losgeklopte ei. 

  8. Snijd met de punt van een scherp mes een mooi patroontje in de bovenkant. Maak af met wat zout.

  9. Bak de zalm en croûte 30-35 minuten net onder het midden van de oven. 

    Controleer halverwege de baktijd of het deeg niet te donker wordt. Verlaag in dat geval de oventemperatuur naar 180 °C.

Wat voor wijn drink je bij zalm en croûte?

Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, kan goed passen bij zalm en croûte. De frisse zuren en de fruitige tonen van de wijn kunnen de smaken van de zalm aanvullen en het deegkorstje complimenteren.  

Miniatuur

Welk bier past bij zalm en croûte?

Een licht en verfrissend bier, zoals een pilsner of een witbier, kan een goede keuze zijn. Het bier zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.   

Miniatuurvoorbeeld

0.0 tip voor bij zalm en croûte

Een niet-alcoholische mousserende wijn, bruisend mineraalwater met een schijfje citroen of een niet-alcoholische witte wijn kunnen verfrissende alternatieven zijn. Deze dranken hebben sprankeling en frisheid die goed samengaan met zalm en croûte.  

Miniatuurvoorbeeld

In Miljuschka Masterclass Kersteditie deelt Miljuschka de gouden tips voor een onvergetelijke en geslaagd kerstdiner.

Miljuschka Masterclass Kersteditie.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

1 reactie

Dit recept is heerlijk
Yvonne Nielen
12-12-2024

Ook lekker