Witlofsoep met blauwe kaas en spekjes

12
Makkelijk

Bereidingswijze

15 minuten kooktijd
35 minuten totale tijd

Witlofsoep
Halveer de witlof en snijd de kern eruit. Houd een aantal hele bladen achter en snijd de rest van de witlof in stukken. Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook. Smelt de boter in de pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de bloem toe en bak deze circa 2 minuten mee. Voeg de gesneden witlof toe en bak circa 5 minuten.
Blus af met de witte port en de groentebouillon. Breng aan de kook en laat circa 10 minuten zachtjes doorkoken.
Pureer de soep vervolgens met de staafmixer.
Voeg vervolgens de liaison toe: Splits de eieren, meng de eidooiers met de room en voeg al roerende toe aan de soep. Laat deze niet meer koken. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Garnituur
Bak de repen spek in een koekenpan in circa 5 minuten krokant en leg de plakjes op keukenpapier.
Kraak de verse walnoten en rooster ze circa 3 minuten in een droge pan.
Verbrokkel de blauwe kaas in kleine stukjes en snijd de bieslook in dunne ringen.

Serveren
Plaats de borden circa 15 minuten in een voorverwarmde oven van 80-100 ºC of gebruik een bordenwarmer.
Serveer de soep in een diep bord. Leg hierin een blaadje witlof. Verdeel het spek over de borden. Verdeel de blauwe kaas, de walnoten en de bieslook erover.

Ingredienten

4
Personen

Witlofsoep

  • 1 kg witlof
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el boter
  • 100 ml witte port
  • 2 el bloem
  • 1.5 l groentebouillon
  • 3 eieren
  • 250 ml room

Garnituur

  • 12 plakken gesneden gerookt spek
  • 100 g blauwe kaas
  • 50 g verse walnoten
  • 0.5 bosje bieslook

Extra nodig

  • staafmixer
  • notenkraker
  • keukenpapier
Geef je waardering
12