De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

vogelnestjes in tomatensaus

Een echte Belgische klassieker: vogelnestjes in tomatensaus geserveerd met aardappel wedges. Het duurt even voordat het gerecht klaar is, maar dat is het zeker waard!

45 MIN
Vogelnestjes in tomatensaus

Een recept van

Wim Ballieu

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

De vogelnestjes

Kook 4 van de 5 eieren de dag voordien. Ze moeten heel zacht gekookt zijn, dus leg ze in heet water en laat vanaf dan 3 minuten koken. Laat schrikken in koud water en zet de eieren een nachtje in de diepvriezer.

Pel en snipper een sjalot heel fijn. Spoel een half bosje peterselie en snijd fijn. Doe het varkens- en rundergehakt in een kom. Voeg de sjalot en peterselie hierbij. Doe hier ook het ongekookte eitje bij en meng alles goed.

Neem de licht gekookte eieren die nu bevroren zijn, uit de diepvriezer en pel ze. Rol gehaktballen van ongeveer 200 gram gehakt per bal en maak er een kuiltje in. Steek hierin het bevroren ei. Doe dit met droge handen en sluit het balletje goed af. Zo zullen de ballen straks niet barsten in de oven. Rol de ballen door paneermeel. Leg ze in een ovenschaal en zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat ongeveer 20 minuten garen. 

De aardappelwedges

Was de aardappelen heel goed en verwijder knobbels of onzuiverheden. Snijd de aardappelen in partjes. Zorg dat alle partjes ongeveer even groot en dik zijn. Spoel na het snijden de aardappelen niet meer. Maar doe ze onmiddellijk in een kom en doe hierbij olijfolie, look, rozemarijn, zout en peper. Hussel goed door mekaar, masseer de kruiden in de aardappelpartjes. Leg bakpapier op een bakplaat en verdeel de partjes over de plaat. Zet de bakplaat bij in de oven. Controleer na 20 minuten of de aardappelen gaar zijn. Zo niet, laat ze dan nog wat langer in de oven.

De tomatensaus

Smelt een flinke klont boter in een pan, maar laat niet kleuren. Voeg op een laag vuur de bloem toe en roer goed met een garde. Als het mengsel naar koekjes begint te ruiken, voeg je beetje bij beetje de bouillon toe. Blijf roeren tot je een mooie, stevige saus krijgt. Voeg de tomatenpuree en ketchup toe en roer goed.

Afwerking

Snipper een sjalotje en hak een half bosje peterselie fijn. Veeg de champignons schoon met een borstel en snijd in schijfjes. Doe een klontje boter in een pan en fruit de sjalot. Voeg hierbij de champignonschijfjes. Laat garen en knijp er een halve citroen boven uit. Bestrooi met de gehakte peterselie en breng op smaak met peper en zout.

Neem een grote schaal en giet hierin de tomatensaus. Verdeel hierover de champignons. Snijd de vogelnestjes doormidden en leg ze op de tomatensaus. Werk af met enkele takjes peterselie.

Onze Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks ‘De Streken van Wim’ de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland. Tien afleveringen lang maakt hij klassieke Belgische gerechten op basis van de beste Hollandse ingrediënten. Met zijn jeep en mobiele keuken trekt hij van streek naar streek, op zoek naar typisch Nederlandse producten en de gepassioneerde mensen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces. 

De reis brengt hem langs kwekers en telers, boeren en bakkers en hij leert niet alleen hen, maar vooral hun producten beter kennen. Voorbeelden zijn stoofvlees met Friese mosterd en bier, steak tartaar met Amsterdamse tafelzuren en vol-au-vent met Chaams hoen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker