Vegavervanger van witlof met ham & kaas

6
Gemiddeld

Bereidingswijze

50 minuten totale tijd
  • Schil de aardappel en knolselderij en snijd in blokjes.
  • Snijd de witlof over de lengte in vieren en verwijder de kern.
  • Gooi de aardappel/ knol in een pan giet er een klein laagje water in en leg de wiltof erop.
  • Zet de pan op middelhoog vuur, bedek met deksel en laat koken tot je ziet dat de witlof glazig is.
  • Haal de pan van het vuur, vis de witlof eruit: houd die apart en giet de aardappel/ knol af.
  • Pureer met staafmixer of stamper en breng de puree op smaak met peper, zout, olijfolie en evt. een scheutje melk/ room.
  • Snijd de paddenstoelen in plakjes.
  • Bak de paddenstoelen in een klont boter in de koekenpan met de geperste knoflookteen en de blaadjes tijm goudbruin.
  • Houd de paddenstoelen apart.
  • Snipper de ui.
  • Gebruik de zelfde koekenpan en smelt hierin 50 gram boter. Bak de ui hierin glazig en voeg dan de 60 gram bloem toe: roer tot de bloem gaar is. Dan ziet het er wit korrelig uit.
  • Voeg dan de bouillon beetje bij beetje toe tot er een mooie, gladde roux (saus) ontstaat.
  • Voeg de paddenstoelen toen en breng op smaak met peper en zout.
  • Schep nu in een ingevette ovenschaal de puree, dan de witlof, gevolgd door de paddenstoelenroux en sluit af met de geraspte kaas van de restjes die je nog hebt liggen (of gewoon uit een zakje: mag ook ;-) ) en een beetje paneermeel.
  • Alles is gaar en vrij warm, dus je hoeft hem in de oven alleen maar even af te bakken voor een mooi korstje. Ongeveer 15-20 minuten op 175 °C. (sluit evt. af met 2 minuutjes onder de grill).

Ingredienten

4
Personen

Vegavervanger van witlof met ham & kaas

  • 3 middelgrote aardappels
  • 0.5 knolselderij
  • 4 stronken witlof
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • 60 g bloem
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 ml paddenstoelen- of groentebouillon
  • 3 takjes tijm
  • 1 scheutje melk, room of olijfolie
  • 150 g kaaskorstjes of geraspte kaas
  • paneermeel
  • boter
Geef je waardering
6