De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

broodje bakkeljauw

Een broodje bakkeljauw maken? Andrea deelt het authentieke Surinaamse recept met pan Fransés en zuur. 

45 min kooktijd
broodje bakkeljauw

Een recept van

Andrea van Lieshout

Miniatuurvoorbeeld

"Ik ben dol op broodjes van de toko, en dit broodje bakkelajauw is mijn favoriet. Heerlijk met peper en zuur. Geen toko in de buurt? Dan maak je 'm gewoon zelf!"

Bereidingswijze

Komkommer op zuur

  1. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer in halve maantjes.

  2. Verwarm de azijn in een steelpannetje. Voeg de komkommer toe aan de azijn en kook circa 5 minuten mee. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Broodje bakkeljauw

  1. Spoel de bakkeljauw af onder de kraan en verwijder wat van het zout. Leg de bakkeljauw daarna in een pan en voeg water toe tot de vis net onder ligt.

  2. Breng het water aan de kook en kook de vis in circa 30 minuten gaar. Giet het water af. Pluk het visvlees van de graat en snijd het visvlees fijn. Zet apart.

  3. Pel en snipper de ui. Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes.

  4. Verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit de ui en paprika’s. Voeg kerrie- en komijnpoeder toe en bak circa 3 minuten mee.

  5. Voeg de mangochutney, sojasaus, tomatenpuree en de bakkeljauw toe en laat het op laag vuur circa 10 minuten pruttelen.

  6. Snijd het broodje open en beleg met komkommer. Schep de bakkeljauwvulling op het broodje. Serveer op een kleurrijk servetje.

Wat is pan Fransés?

"Pan francés of pan frances is een wit Surinaams puntje, vergelijkbaar met een kleine baguette of pistolet met een zachte binnenkant en enigszins knapperige buitenkant. Het dient als basis voor belegde broodjes."

Miniatuurvoorbeeld

Wat is bakkeljauw?

"Bakkeljauw is gezouten en gedroogde kabeljauw. Het wordt in diverse gerechten gebruikt - zoals het broodje bakkeljauw - en moet voor het bereiden eerst geweekt of uitgekookt worden om het zoutgehalte te verminderen."

Shirma’s Telo met Bakkeljauw

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker