Traditionele rode kool met gebakken appeltjes en speklapjes

4
Makkelijk

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Rode kool

  • Snijd de rode kool doormidden, verwijder de kern en snijd de kool fijn.
  • Kook de rode kool met een flinke scheut water, kruidnagel, jeneverbes, kaneel, laurier en azijn, met deksel op de pan in circa 30 minuten gaar.
  • Verwijder de specerijen uit de rode kool.
  • Roer de maïzena aan met koud water.
  • Meng de maïzena, suiker en jam door de rode kool en laat circa 5 minuten doorkoken.

Aardappels koken

  • Breng een pan met water en zout aan de kook.
  • Schil, was en snijd de aardappels in blokjes. Kook de aardappels in circa 15 minuten gaar en stoom ze droog.

Speklappen

  • Wrijf de speklappen in met een beetje zout.
  • Verhit een pan en bak de speklappen op middelhoog vuur in circa 10 minuten om en om krokant.
  • Bestrijk de speklappen circa 5 minuten voor ze klaar zijn met mosterd en basterdsuiker.

Gebakken appeltjes

  • Schil de appel en snijd ze in partjes.
  • Smelt de boter in een pan en bak de appeltjes zacht en lichtbruin.

Ingredienten

4
Personen

Rode kool

  • 1 rode kool
  • 1 kruidnagel
  • 1 jeneverbes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • 75 ml azijn
  • 1 tl maïzena
  • 25 g suiker
  • 150 g jam naar smaak

Gekookte aardappels, speklappen en gebakken appeltjes

  • zout
  • 4 grote speklappen
  • 1 el grove mosterd
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 3 appels (elstar)
  • 1 klontje boter
  • versgemalen peper
Geef je waardering
4