De traditionele ofenschlupfer is een makkelijke broodpudding. Ideaal als je broodjes over hebt van het weekend. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

10
Personen

  • 40 g rozijnen
  • 5 broodjes van de vorige dag
  • 7 appels
  • 250 g suiker
  • 1 scheut melk (om de broodjes in te wellen)
  • 6 eieren
  • 1 l volle melk
  • 1 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 150 g boter

Extra nodig

  • ovenschaal

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Stap 2:
Wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in heet water. Vet de ovenschaal in met boter. Snijd het brood in plakjes. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in plakjes.

Stap 3:
Houd een paar plakken brood over en wel deze in de melk. Vul de ovenschaal eerst met een laag brood en dan met een laag appel en herhaal dit totdat alle ingrediënten op zijn. Gebruik 50 g van de suiker en strooi tussen elke laag een beetje suiker en een beetje rozijnen. Eindig met de in melk geweekte plakjes brood. Hierdoor wordt de bovenkant tijdens het bakken niet te droog.

 Stap 4:
Smelt 2/3 van de boter en snijd de rest in blokjes. Splits twee eieren. Houd de eiwitten apart.

 Stap 5:
Meng de twee eidooiers, vier eieren, melk, vanille, 100 g van de suiker en de gesmolten boter. Schenk dit over de schotel zodat het appel-broodmengsel net onderstaat.

 Stap 6:
Snijd de overgebleven boter in blokjes en verdeel over de schotel. Bak de ofenschlupfer in de oven in ongeveer 50 minuten gaar.

Stap 7:
Klop het bewaarde eiwit met de overige 100 g suiker tot stijve pieken. Neem de schaal uit de oven en verdeel het eiwitschuim over het midden van de schaal. Zet nog 10 minuten terug in de oven zodat het schuim mooi kan bruinen.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

134
Traditionele ofenschlupfer
Traditionele ofenschlupfer