Tomaten gevuld met Provençaals gehakt

7
Makkelijk

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.

Tomaten gevuld met Provençaals gehakt

  • Pel en snipper de ui. (houd de helft apart)
  • Ris en hak de rozemarijn en tijm fijn.
  • Pel en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes.
  • Meng het gehakt met de ui, rozemarijn, tijm, twee derde van de knoflook, kaas, ei, paneermeel en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Snijd de kapjes van de tomaten en hol de tomaten uit met een theelepel. Bewaar de kapjes en het uitgeholde vruchtvlees voor de saus. Snijd van de onderkant van de tomaten ook een dun plakje af zodat ze goed blijven staan in de ovenschaal en bewaar deze plakjes ook voor in de saus.
  • Vorm balletjes van het gehakt die net iets kleiner zijn dan het formaat van de tomaten. Leg in elke tomaat een balletje gehakt en besprenkel met een beetje olijfolie. Zet de tomaten in een ovenschaal en bak ze in de oven in circa 20 minuten gaar.

Gebakken krieltjes

  • Verhit een scheut olie in een pan en bak de krieltjes rondom in circa 15 minuten goudbruin en gaar. Voeg op het laatste moment een klontje boter toe. Breng de krieltjes op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Saus

  • Verhit een scheut olie in een (steel)pan en fruit de resterend knoflook, ui, het uitgeholde vruchtvlees en de kapjes van de tomaten circa 2 minuten.Schenk de witte wijn erbij. Breng de saus aan de kook en laat circa 5 minuten koken. Zet het vuur uit. Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Pluk en scheur de blaadjes basilicum grof, voeg toe aan de saus en breng de saus op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren

  • Verdeel de gebakken krieltjes en de tomaten over de borden. Schep de saus over het gerecht.

Ingredienten

4
Personen

Tomaten gevuld met Provençaals gehakt

  • 1 ui
  • 0.5 bosje rozemarijn
  • 0.5 bosje tijm
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 g jonge kaas aan stuk
  • 400 g rundergehakt
  • 75 g paneermeel
  • 1 ui
  • olijfolie om in te bakken
  • 8 trostomaten

Gebakken krieltjes

  • 700 g voorgekookte krieltjes
  • 1 klontje boter

Saus

  • 50 ml witte wijn
  • 0.5 bosje basilicum

Extra nodig:

  • ovenschaal
  • staafmixer
Geef je waardering
7