Spicy tempurasushi met krab en zalm (gefrituurde sushi)

54
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur totale tijd

Sushirijst
Spoel de rijst met koud water tot het spoelwater helder is. Laat de rijst circa 10 minuten rusten. Zet de rijst met koud water op en kook circa 2 minuten op hoog vuur. Zet het vuur lager en kook de rijst circa 5 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur nog lager en kook de rijst circa 12 minuten op laag vuur. Zet het vuur uit en laat de rijst circa 15 minuten rusten met een schone theedoek en deksel op de pan. Verdeel de rijst over een hangiri of een brede bak, schaal of kom zodat de rijst goed verspreid is en iets af kan koelen.

Sushi-azijn
Verwarm in een pan de wijnazijn met de rijstazijn, suiker en het zout. De suiker en het zout moeten geheel opgelost zijn. Laat iets afkoelen. Besprenkel de sushirijst met een beetje van het sushi-azijnmengsel en vouw de rijst door elkaar. Het is niet de bedoeling dat je de rijst roert. De rijst is goed als iedere korrel los is en een beetje van het sushi-azijnmengsel opgenomen heeft. Maak de sushi zo snel mogelijk na het mengen van de sushirijst met het sushi-azijnmengsel.

Spicy tempurasushi met krab en zalm
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in reepjes. Meng het krabvlees met de mayonaise en de sriracha-saus. Snijd de zalm in repen die zo lang zijn als een norivel. Verdeel de sushirijst over drie vierde van het norivel en leg daarover de shisobladeren. Verdeel het krabmengsel over de shisobladeren en leg de zalm en de mangoreepjes in het midden. Rol de sushi strak op. Verwarm olie tot 180 ºC.
Bereid de tempurabloem tot tempurabeslag volgens de bereidingswijze op de verpakking. Wentel de sushi door het beslag en daarna door de panko. Frituur de sushi in circa 2 minuten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en snijd de sushi.

Goma dare
Meng alle ingrediënten voor de goma dare tot een gladde saus. Breng eventueel op smaak met een beetje zout.

Serveren
Serveer de sushi zo snel mogelijk omdat deze dan nog krokant is. Serveer de goma dare erbij.

Ingredienten

4
Personen

Sushirijst

  • 500 g sushirijst
  • 600 ml koud water

Sushi-azijn

  • 65 ml witte wijnazijn
  • 65 ml rijstazijn
  • 65 g suiker
  • 2 tl zout

Krab-mangovulling

  • 1 mango
  • 2 el mayonaise
  • 200 g krabvlees
  • 1 el sriracha-saus
  • 300 g verse zalm
  • 12 groene shisobladeren
  • 10 norivellen

Beslag

  • 50 g tempurabloem
  • 100 g panko

Goma dare

  • 180 g sesampasta
  • 80 ml sojasaus
  • 65 g poedersuiker
  • 80 ml rijstazijn
  • 120 ml water
  • 1 tl rode misopasta
  • 2 tl dashipoeder
  • 1 tl sesamolie

Extra nodig

  • hangiri
  • olie om in te frituren
  • bamboematje
  • thermometer
Geef je waardering
54