Spaghetti al nero di seppia (zwarte spaghetti met inkvis)

12
Gemiddeld
Spaghetti al nero di seppia (zwarte spaghetti met inkvis)

Bereidingswijze

45 minuten totale tijd

Zwarte pasta
Maak een bergje gemengd harde tarwemeel met bloem op het aanrecht. Maak een kuiltje in het midden en meng daarin het zout, eieren en inktvisinkt. Kneed in circa 10 minuten tot een soepel deeg (voeg als het deeg te droog is een beetje water toe).

Laat het deeg afgedekt met plasticfolie 30 minuten rusten. Bestuif het aanrecht met hard tarwemeel en rol het pastadeeg uit met behulp van een pastamachine. Maak lange, platte stroken van het deeg en leg ze op het aanrecht. Snijd met de pastamachine de stroken in repen. (spaghetti). Strooi meel over de spaghetti en leg de spaghetti in nestjes te drogen op een theedoek. Kook de spaghetti in 3-4 minuten beetgaar in ruim gezouten water en giet af (bewaar een kommetje kookvocht voor het geval dat de saus te droog is).

Gevulde calamari
Maak de calamari schoon en bewaar de pootjes. Snijd de ansjovis in stukjes. Pel en hak de knoflook. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de ansjovis en de knoflook circa 1 minuut. Blus af met de helft van de witte wijn. Hak de peterselie fijn.

Voeg het paneermeel toe aan de pan en fruit 2 minuten. Voeg oregano, twee derde van de peterselie en versgemalen peper toe. Schep het mengsel in een kom en voeg de pecorino en het ei toe. Meng alles goed door elkaar, schep in een spuitzak met brede spuitmond en vul de calamari er voor twee derde mee. Maak de calamari dicht met een cocktailprikker.

Tomatensaus met inktvis
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan. Voeg de gepelde tomaten, gezeefde tomaten en een beetje oregano toe en laat 20-25 minuten pruttelen. Voeg daarna de gevulde calamari en de pootjes met de rest van de witte wijn toe. Laat op laag vuur met deksel op de pan maximaal 10 minuten koken tot de calamari zacht en gaar zijn. Voeg een beetje zout naar smaak toe. Garneer met de resterende fijngehakte peterselie en serveer over de zwarte pasta.

Dit is een recept van Nicoletta Tavella

Ingredienten

4
Personen

Zwarte pasta

  • 75 g hard tarwemeel (semolina)
  • 75 g tipo 00 bloem
  • snufje zout
  • 1 eieren
  • 1 zakjes inktvisinkt

Gevulde calamari

  • 8 kleine calamari (inktvisjes)
  • 2 ansjovissen
  • olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • 0.5 bosje bladpeterselie
  • 30 g paneermeel
  • 0.5 theelepel gedroogde oregano
  • 20 g geraspte Pecorino Romano
  • 0.5 ei
  • 1 blikje gepelde tomaten à 400 g
  • 125 g gezeefde tomaten

Extra nodig

  • extra semolina om te bestuiven
  • pastamachine
  • spuitzak
  • cocktailprikkers
Geef je waardering
12