Soezen
1) Verwarm de oven voor op 210 ºC. Breng de melk, de boter en het water in een pan aan de kook. Haal zodra het kookt van het vuur en meng de bloem met een houten spatel erdoorheen, tot er een bal ontstaat. Zet de pan weer op het vuur en verwarm al roerend tot er vet uit het deeg begint te komen.
2) Haal de pan van het vuur en meng de eieren stuk voor stuk door het beslag – dit gaat het beste met een garde. Voeg pas een nieuw ei toe zodra de vorige volledig is opgenomen.
3) Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het beslag in spuitzak en spuit doppen op het bakpapier. Let op: houd ruimte ertussen, want ze zetten uit. Bak de soesjes in ongeveer 20 minuten goudbruin op 210 ºC. Laat helemaal afkoelen op het aanrecht.
Vulling
1) Klop de slagroom met de suiker tot een lobbige consistentie. Snijd het vanillestokje verticaal open en schraap voorzichtig het merg eruit met een scherp mesje. Voeg dit vanillemerg toe aan de geklopte slagroom. Vul een spuitzak met een klein glad spuitmondje met de room. Prik een gaatje onderin elke soes en vul deze met room, totdat je een beetje weerstand voelt. Herhaal dit proces tot alle soesjes zijn gevuld.
Karamel
1) Karamelliseer de suiker in een pan op medium vuur. Probeer zo min mogelijk te roeren (liefst niet, de pan rondwalsen werkt beter!) en zet het vuur uit zodra de karamel een goudbruine kleur heeft gekregen.
Opbouwen
1) Dip alle soesjes achter elkaar in de karamel en bouw er een toren van; dit kan ook rondom een kartonnen toeter, als je het echt strak wil. Drizzle tot slot met een vork de overgebleven karamel over de toren.
Tip
Mocht je karamel hard geworden zijn, dan kan je altijd weer nieuwe suiker karamelliseren!
0 reacties