Siemons openhartige bladerdeegtaart

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

240 minuten totale tijd
Snel bladerdeeg
Snijd de boter in blokjes. Meng de bloem met het zout en kneed met het water tot een deeg. Zorg dat de boterblokjes nog heel blijven. Laat circa 30 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 15 cm. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek, vouw wederom in drieën op. Dit is 1 toer. Laat het deeg circa 30 minuten rusten en herhaal de toer nog twee keer.

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Rol het deeg dun uit tot een plak van circa 30 centimeter doorsnede. Leg de plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd uit de plak een bloemvorm met 8 gelijke blaadjes. Snijd van het overige deeg vier banen van 1 centimeter breed met de lengte van de bloem en steek er met een kartelsteker, ter grootte van de bloemblaadjes, halve maantjes en een rondje uit. Bestrijk de banen met water en leg ze kruislings op de bloem. Bestrijk de halve maantjes met water. Prik ze in met een vork en druk ze aan de buitenste rand van de bodem. Bestrijk het rondje met het eidooiermengsel en druk het rondje in het midden van de bloem.
Bestrijk de rest van het bladerdeeg met het eidooiermengsel. Bak de bodem in circa 35 minuten goudbruin en gaar.

Hummus
Laat de kikkererwten uitlekken. Pel en snijd de knoflook. Pureer de kikkererwten met knoflook, tahini, komijnpoeder, citroensap, een beetje zout, versgemalen peper, olie en yoghurt in de keukenmachine. Schep de hummus in een spuitzak met een gladde spuitmond en verdeel over de vakken van de bladerdeegtaart.

Kingcrab en grapefruit
Pluk de kingcrab uit elkaar. Snijd het de partjes uit het citrusfruit en laat de partjes uitlekken op een zeef. Bewaar het sap voor de komijnkipvulling. Meng de partjes grapefruit met de kingcrab en de mayonaise. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Verdeel de salade over een van de vakken.

Groene asperges
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Rooster de geschaafde amandelen in circa 15 minuten goudbruin. Verhit een grillpan en snijd de houterige uiteindes van de asperges. Bestrijk de asperges met olijfolie. Gril de asperges om en om circa 3 minuten. Snijd de asperges in schuine stukken en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Verdeel de asperges over een van de vakken. Bestrooi met de geroosterde amandelen.

Gerookte zalm
Leg de gerookte zalm in een van de vakken. Verdeel de appelkappers erover.

Tabouleh
Overgiet de couscous met het water en laat het ongeveer 10 minuten wellen. Roer de couscous los met een vork en laat het afkoelen. Snijd de kruiden fijn. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Snijd de peper doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Meng alle ingrediënten en breng royaal op smaak met citroensap, olijfolie extra vierge en een beetje zout.
Verdeel de tabouleh over een van de vakken van de taart.

Kaas en vijgen
Snijd de vijgen in parten. Verbrokkel de kaas over één van de vakken en druk de vijgen erin. Bedruip voor het serveren met honing.

Cocktailgarnalen met gegrilde aubergine
Snijd de aubergine in plakken van circa 1 centimeter dik. Besprenkel met olijfolie om in te bakken en grill ze om en om in circa 3 minuten. Verdeel de plakken aubergine over één van de vakken. Verdeel de garnalen over de aubergines. Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper.

Komijnkip met venkel
Snijd de kipfilet in lange repen. Bestrooi met het komijnpoeder, een beetje zout en versgemalen peper. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de kipreepjes om en om in circa 4 minuten goudbruin en gaar en voeg de honing toe. Verwijder de kern van de venkel en schaaf dunne plakken op de Chinese mandoline. Meng met het achtergehouden grapefruitsap, olijfolie extra vierge, krenten en de komijn. Meng de venkelsalade door de kip en verdeel vervolgens over een van de vakken.

Geroosterde komijntomaatjes met honing
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestrooi de tomaatjes met het komijnpoeder en besprenkel met olijfolie. Rooster ze circa 6 minuten in de oven. Verdeel de tomaatjes over een van de vakken. Pel de rode ui en schaaf met de Chinese mandoline dunne plakken rode ui. Verdeel de ui over de tomaatjes en besprenkel met honing.

Garnering
Breek de granaatappel open en haal de pitjes eruit. Verdeel over de bladerdeegtaart. Garneer met BroccoCress.

Ingredienten

8
Personen

Snel bladerdeeg

  • 250 g koude boter
  • 250 g bloem
  • 4 g zout
  • 125 ml ijskoud water

Garnering

  • 1 granaatappel
  • 1 bakje BroccoCress

Kingcrab en grapefruit

  • 200 g kingcrabvlees
  • 1 rode grapefruit
  • 2 el mayonaise

Groene asperges

  • 1 el geschaafde amandelen
  • 6 groene asperge
  • olijfolie om in te bakken

Gerookte zalm

  • 250 g gerookte zalm
  • 6 appelkappers

Tabouleh

  • 100 g couscous
  • 175 ml heet water
  • 1 bos munt
  • 1 bos bladpeterselie
  • 1 bos koriander

Kaas en vijgen

  • 6 vijgen
  • 200 g geitenkaas
  • 2 el honing

Garnalen met gegrilde aubergine

  • 1 aubergine
  • olijfolie
  • 125 g cocktailgarnalen

Komijnkip met venkel

  • 2 kipfilets
  • 1 el komijnpoeder
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 tl honing
  • 1 venkel
  • olijfolie extra vierge
  • 1 el krenten

Geroosterde komijntomaatjes met honing

  • 3 trosjes zoete kerstomaatjes
  • olijfolie om in te bakken
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 kleine rode ui
  • 1 tl honing

Hummuslaag

  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el tahini
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 citroen
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • 2 el Griekse yoghurt

Extra nodig

  • eidooier met een scheutje room om te bestrijken
  • bakpapier
  • spuitzak met gladde spuitmond
  • grillpan
  • Chinese mandoline
  • keukenmachine
Geef je waardering
1