Roti kip bestellen? Niet doen hoor! Als je deze traditionele Surinaamse roti met kip, kousenband en aardappelen eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer anders. Wedden?

Andrea van Lieshout

Wat is roti eigenlijk?

Roti is niet het gerecht, zoals veel mensen denken. Roti is de pannenkoek - of platbrood - en onderdeel van het o-zo populaire gerecht, dat vanuit India via Suriname naar Nederland is overgevlogen. Het is een zeer geliefde dis bij menig afhaaltoko, maar ook heel makkelijk om thuis te maken. En alleen de zelfgemaakte roti is al zó veel lekkerder dan die voorverpakte pannenkoeken uit de diepvries. 

Roti eet je volgens het Surinaamse recept met een aantal hoofdingrediënten:

  1. Kip - het liefste kippenpoten, als het aan Andrea ligt, want die geven veel meer smaak dan kipfilet. Geen zin in kip? Vervang het voor rundvlees of maak een vegetarische variant.
  2. Kousenband - ook wel de aspergeboon genoemd, met lekker wat pit en een stevige bite.
  3. Vastkokende aardappelen.
  4. Masala (met koenjit en kerrie) - dé smaakmaker van het gerecht en wat maakt dat je er van blijft eten...
  5. Kippenbouillon (zelfgemaakte natuurlijk).

De roti zelf is super makkelijk om te maken: net als een pannenkoek, maar dan iets dikker. Tip: zorg dat er niet teveel olie in de pan zit.

En last but not least: het fijnste aan roti? Je mag met je handen eten!

Ingredienten

4
Personen

Kip

  • 4 eieren
  • 2 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 400 g kousenband
  • 4 drumsticks
  • 4 kipkarbonades
  • 4 aardappels
  • 40 g masala
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 l kippenbouillon
  • 0.5 madame jeanette peper

Roti

  • 250 g bloem
  • 1 tl soda
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 100 ml water
  • olie

Bereidingswijze

Totale tijd: 50 minuten

Kip, eieren & kousenband

Voorbereiden:

  • Kook de eieren hard.
  • Snipper de ui en knoflook.
  • Snijd de kousenband in stukken van circa 5 cm.
  • Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 2 bij 2 cm.

Stap 1:

Bak de kippenpoten in een braadpan in olie goudbruin op laag vuur. Haal de kip uit de pan en zet ze apart.

Stap 2:

Blancheer ondertussen de kousenband.

Stap 3:

Verhit een braadpan met een scheutje olie fruit tweederde van de ui, driekwart van de knoflook, de masala, komijnzaad en gemalen peper aan. Blus af met de helft van de bouillon.

Stap 4:

Breng het geheel aan de kook en voeg de kip, aardappelblokjes en de Madame Jeanette toe. Zorg dat de kip net onder de bouillon ligt (anders meer bouillon bijschenken). Laat dit met deksel op de pan 30 minuten zachtjes stoven.

Stap 5:

Voeg de laatste 10 minuten de gepelde eieren toe.

Stap 6:

Verhit in een andere pan wat olie en fruit de rest van de ui en knoflook aan. Voeg de kousenband toe en bak dit eventjes aan. Voeg een beetje water toe om ze gaar te smoren.

Roti

Stap 1:

Meng voor de roti de bloem, soda en bakpoeder in een kom.

Stap 2:

Maak een kuiltje in het midden. Voeg in dit kuiltje het zout, water en 1 eetlepel olie beetje bij beetje toe. Goed mengen tot er een stevig deeg is gevormd. Is het deeg nog wat droog dan extra water toevoegen en is het deeg wat nat, wat bloem toevoegen.

Stap 3:

Het deeg afgedekt 30 minuten laten rusten.

Stap 4:

Verdeel het deeg in 8 gelijke delen en vorm er balletjes van.

Stap 5:

Rol de balletjes uit en bestrijk ze met olie, vouw ze dicht en maak er weer een balletje van. Herhaal dit 3 keer.

Stap 6:

Druk daarna de 2 balletjes samen en rol ze uit tot een ronde pannenkoek.

Stap 7:

De koekenpan goed heet laten worden en smeer deze in met olie. De roti telkens keren tot hij gaar is.

Serveer de kip, aardappelen en kousenband samen met de roti.

Er zijn veel meer populaire afhaalgerechten die je makkelijk zelf maakt. Bijvoorbeeld deze:

Loempia gevuld met nasi (van Job & Perry)
Falafel met tzatziki
Indiase curry met flatbread

Geef je waardering

1212
Roti kip