De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

rode kool met appel

Rode kool met appeltjes: ouderwets lekker en heel makkelijk om zelf te maken! Vergeet potjes en diepvries-rode kool. Met dit basisrecept van Miljuschka kun je direct aan de slag.

10 min voorbereidingstijd
40 min wachttijd
Recept voor rode kool met appel

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

"Rode kool, een echt oer-Hollands gerecht. Ik eet het vaak in de winter met lekker stoofvlees en aardappelpuree, maar het is ook echt perfect om als bijgerecht."

Bereidingswijze

Rodekool met appeltjes

  1. Snijd de rode kool fijn. Snijd de appel in blokjes. 

  2. Doe de rode kool in een pan met het water (2 tl zout op 400 ml water), kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn.

  3. Meng het geheel goed door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen en roer af en toe door.

  4. Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.

  5. Voeg de boter toe aan de rode kool met appel en breng op smaak met peper en zout.

Hoe lang moet rode kool koken?

Laat rode kool minimaal 20 minuten koken. Maar: een half uur of 40 minuten op een laag pitje mag ook. Kook je appel mee? Laat de appel niet langer dan 10 minuten meekoken, anders vind je de appel niet meer terug. Tip: snijd de appel in niet te kleine blokjes.

Gehaktbal + rode kool

Hoe snijd je rode kool?

1. Haal de buitenste bladen eraf. Je hoeft de kool niet te wassen.
2. Snijd met een groot mes eerst de onderkant eraf (dan staat-ie stevig).
3. Snijd de rode kool vervolgens doormidden en daarna in kwarten.
4. Haal het hart eruit; verder kun je de rode kool in zijn geheel gebruiken!
5. Nu kun je de rode kool in hele dunne reepjes snijden.

rode kool gezond

Rode kool: welke smaakmakers?

Het geheime (kerst)ingrediënt: bessensap, kruidnagel en kaneel. Voor de kleur, maar vooral voor de smaak. Steek de kruidnagels in een sjalot of klein uitje. Zo vind je de kruidnagels na het koken makkelijk terug.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker