Rode kool met appeltjes: ouderwets lekker en heel makkelijk om zelf te maken! Vergeet potjes en diepvries-rode kool. Met dit basisrecept van 24Kitchen's Rudolph zet jij in een half uurtje een overheerlijke pan zelfgemaakte rode kool met appel (en ui) op tafel.

Rudolph van Veen

Hoe lang moet rode kool koken?

Fijn: rode kool kan bijna niet mislukken! 

  • Laat rode kool minimaal 20 minuten koken.
  • Maar: een half uur of 40 minuten op een laag pitje mag ook. (Rode kool heeft veel marge.)
  • Kook je appel mee? Laat de appel niet langer dan 10 minuten meekoken, anders vind je de appel niet meer terug (dan zit er appelmoes doorheen). Tip: snijd de appel in niet te kleine blokjes.

Hoe snijd je rode kool?

  1. Haal de buitenste bladen eraf (dan hoef je de rode kool niet te wassen).
  2. Snijd met een groot mes eerst de onderkant eraf (dan staat-ie stevig), snijd de rode kool vervolgens doormidden en daarna in kwarten.
  3. Haal het hart eruit (het enige afval); verder kun je de rode kool in zijn geheel gebruiken!
  4. Nu kun je de rode kool in hele dunne reepjes snijden (kan ook met een kleiner mesje). 

Tips

Rudolph zou Rudolph niet zijn als hij niet de nodige tips geeft om jouw rode kool nét dat beetje extra te geven:

  • Zorg dat je de rode ui rustig fruit (niet bakken dus). 
  • Schrik niet: kool slinkt. Je houdt uiteindelijk de helft over.
  • Het geheime (kerst)ingrediënt: bessensap. Voor de kleur, maar vooral voor de smaak (zoet)!
  • Extra smaakmakers zijn kruidnagels (gebruik er 2 op 1 rode kool) én kaneelstok.

Ben je de kruidnagel ook altijd kwijt? Tip van Rudolph: steek de kruidnagels in een sjalot of klein uitje. Zo vind je de kruidnagels na het koken makkelijk terug.

Ingredienten

4
Personen

Rodekool met appeltjes

  • 1 rode ui
  • 0.5 rode kool
  • 1 klontje boter
  • 100 ml zwarte bessensap
  • 1 kaneelstokje
  • 1 sjalotje
  • 2 kruidnagels
  • 2 goudreinetten

Bereidingswijze

Totale tijd: 35 minuten

Stap 1:

Pel en snipper de ui.

Stap 2:

Verwijder de buitenste bladeren en de kern uit de rode kool, snijd de kool in repen en vervolgens in kleine stukken. 

Stap 3:

Verhit een klontje boter in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de kool, bessensap en het kaneelstokje toe.

Stap 4:

Pel de sjalot en steek de kruidnagels er in. Roer de sjalot door de rode kool en stoof de rode kool op laag vuur met de deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Roer af en toe door.

Stap 5:

Schil de goudreinetten, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes van 1 bij 1 cm. Voeg de blokjes appel toe en kook de kool nog 10 minuten. Haal het kaneelstokje en de sjalot met kruidnagels uit de pan. Breng de rode kool op smaak met een beetje zout en peper.

Tip: Voor een extra glans, roer 1 eetlepel maïzena aan met een scheutje water en roer voor het serveren door de rode kool.

> Dit rode kool-recept doet het geweldig met kerst! Hier vind je volop inspiratie voor het kerstdiner >

> Mix&Match? Bekijk hier bijpassende recepten.

Geef je waardering

1312
Recept voor rode kool met appel