De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

rode kool met appel

Rode kool met appel (en ui) maak je makkelijk zelf met dit basisrecept van 24Kitchen's Rudolph!

35 MIN
Recept voor rode kool met appel

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Rode kool met appeltjes: ouderwets lekker en heel makkelijk om zelf te maken! Vergeet potjes en diepvries-rode kool. Met dit basisrecept van 24Kitchen's Rudolph zet jij in een half uurtje een overheerlijke pan zelfgemaakte rode kool met appel (en ui) op tafel.

Bereidingswijze

Stap 1:

Pel en snipper de ui.

Stap 2:

Verwijder de buitenste bladeren en de kern uit de rode kool, snijd de kool in repen en vervolgens in kleine stukken. 

Stap 3:

Verhit een klontje boter in een pan en fruit de ui circa 2 minuten. Voeg de kool, bessensap en het kaneelstokje toe.

Stap 4:

Pel de sjalot en steek de kruidnagels er in. Roer de sjalot door de rode kool en stoof de rode kool op laag vuur met de deksel op de pan in circa 20 minuten gaar. Roer af en toe door.

Stap 5:

Schil de goudreinetten, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes van 1 bij 1 cm. Voeg de blokjes appel toe en kook de kool nog 10 minuten. Haal het kaneelstokje en de sjalot met kruidnagels uit de pan. Breng de rode kool op smaak met een beetje zout en peper.

Tip: Voor een extra glans, roer 1 eetlepel maïzena aan met een scheutje water en roer voor het serveren door de rode kool.

> Dit rode kool-recept doet het geweldig met kerst! Hier vind je volop inspiratie voor het kerstdiner >

> Mix&Match? Bekijk hier bijpassende recepten.

Hoe lang moet rode kool koken?

Fijn: rode kool kan bijna niet mislukken! 

  • Laat rode kool minimaal 20 minuten koken.
  • Maar: een half uur of 40 minuten op een laag pitje mag ook. (Rode kool heeft veel marge.)
  • Kook je appel mee? Laat de appel niet langer dan 10 minuten meekoken, anders vind je de appel niet meer terug (dan zit er appelmoes doorheen). Tip: snijd de appel in niet te kleine blokjes.

Hoe snijd je rode kool?

  1. Haal de buitenste bladen eraf (dan hoef je de rode kool niet te wassen).
  2. Snijd met een groot mes eerst de onderkant eraf (dan staat-ie stevig), snijd de rode kool vervolgens doormidden en daarna in kwarten.
  3. Haal het hart eruit (het enige afval); verder kun je de rode kool in zijn geheel gebruiken!
  4. Nu kun je de rode kool in hele dunne reepjes snijden (kan ook met een kleiner mesje). 

Tips

Rudolph zou Rudolph niet zijn als hij niet de nodige tips geeft om jouw rode kool nét dat beetje extra te geven:

  • Zorg dat je de rode ui rustig fruit (niet bakken dus). 
  • Schrik niet: kool slinkt. Je houdt uiteindelijk de helft over.
  • Het geheime (kerst)ingrediënt: bessensap. Voor de kleur, maar vooral voor de smaak (zoet)!
  • Extra smaakmakers zijn kruidnagels (gebruik er 2 op 1 rode kool) én kaneelstok.

Ben je de kruidnagel ook altijd kwijt? Tip van Rudolph: steek de kruidnagels in een sjalot of klein uitje. Zo vind je de kruidnagels na het koken makkelijk terug.

Wil jij je gezin gevarieerd, lekker en gezond te eten geven? Weet jij soms ook niet meer wat je nu weer klaar moet maken voor het avondeten? Wil jij ook binnen een half uurtje een smakelijk gerecht op tafel hebben staan? Houd je niet van dure en ingewikkelde ingrediënten? Of kan je wel wat kooktips gebruiken?

Kijk dan naar De Makkelijke Maaltijd waarin 24Kitchen-chefs Hugo, Miljuschka, Roberta, Danny en Estée je helpen met heerlijke recepten voor de doordeweekse maaltijd. Altijd gezond, snel en lekker! 

Kan je niet wachten tot de volgende uitzending? Doe dan hier meteen inspiratie op voor meer makkelijke recepten

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker