Rode kool als bijgerecht is een klassieker. Klassiekers zijn er om nooit te laten verdwijnen. Houd jij tradities als deze in stand? Maak er dan de beste versie van. En dat is zeker deze van twéésterrenrestaurant &moshik. Een uitgebreide waar je de tijd voor moet nemen. Zestien stappen maar liefst die het stuk voor stuk waard zijn. “Kookvaardigheden zijn nodig”, zegt chef Moshik zelf. Stel jezelf op de proef, daag jezelf uit en maak de grootste indruk tijdens feestelijke diners.

Bijzondere rode kool

De rode kool van Moshik kook je in glühwein. Niet uit een pakje, natuurlijk niet, die glühwein maak je eerst zelf. Uiteraard ook in Moshik-stijl. Heb je meteen glühwein op sterrenniveau te pakken. Eentje die je maakt met drie soorten wijn. Dit wordt een rode kool zoals je ‘m niet eerder hebt gegeten en waarbij indruk maken gegarandeerd is. Welk feest het ook is, jij en je rode kool stelen de show.

Ingredienten

8
Personen

Voor de zelf gemaakte glühwein

  • 180 ml Ruby Portoseguro uit Portugal
  • 180 ml Madeira
  • 0,5 fles rode wijn
  • zwarte peper
  • 2 kleine stukjes steranijs
  • 4 kleine stukjes kruidnagel
  • 3 kaneelstokken
  • 6 jeneverbessen
  • 4 kleine stukjes groene kardemom

De rest van het recept

  • 1 sinaasappel
  • 1 grote rode kool
  • 0,5 ui
  • 130 g boter
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 3 el olijfolie

Bereidingswijze

Totale tijd: 4 uur

Stap 1:

Doe al de kruiden die je nodig hebt om de glühwein te maken in een pan en gril kort
zonder er iets anders aan toe te voegen. Dit is om de smaken van de kruiden samen te laten komen.

Stap 2:

Schenk de drie soorten wijn in de pan bij de kruiden. Laat dit 1 keer kort bubbelen.
Zet het vuur zacht, rasp de schil van de sinaasappel en voeg dit toe.

Stap 3:

Zet het vuur op de laagste stand en laat het geheel 1 uur in de pan pruttelen. Dit is de
basis.

Stap 4:

Pak de rode kool en snijd de onderkant eraf, doe de hele rode kool 2 minuten in een pan met kokend water.

Stap 5:

Haal de rode kool uit het kokende water en pel de ‘huid’ van de rodekool eraf. Doe
dit tot je bij de bladeren aankomt die te dik zijn om af te pellen.

Stap 6:

Snijd de bladeren van de rode kool door de helft, in de vorm van een vierkant. Leg de vierkante bladeren van de rode kool in stomend water (net niet kokend) tot ze zacht worden en een beetje krimpen.

Stap 7:

Haal de bladeren uit het water en leg ze in koud water. Bewaar ze vervolgens in de koelkast. Snijd het overige deel van de rode kool in hele kleine stukjes.

Stap 8:

Bewaar een deel van de gesneden stukjes rode kool om sap van te maken. Hiervoor
heb je een juicer nodig. Het kan ook zonder, maar dan smaakt het iets anders.

Stap 9:

Gril de helft van de ui in olijfolie, voeg de kleine stukjes rode kool toe. Verwarm dit tot
het zacht wordt. Voeg daarna de helft van de zelfgemaakte glühwein toe en laat dit 30
minuten zachtjes pruttelen. 

Stap 10:

Voeg de boter toe, zet het vuur laag, bedek de pan, voeg de nootmuskaat toe en laat dit heel zacht 1,5 uur pruttelen. Het belangrijkste is hier dat het vuur op z’n laagst staat. Haal de pan van de warmtebron en zet het in de koelkast.

Stap 11:

Nu is het tijd om de saus te maken. Hiervoor heb je de overige helft nodig van de glühwein en het rodekoolsap nodig. Zeef ze beiden zodat er geen stukjes meer in zitten.

Stap 12:

Voeg de glühwein en het rodekoolsap samen en kook zachtjes tot het een dikke siroop wordt. Dit duurt ongeveer 40 minuten.

Stap 13:

Haal de vierkante rode kool bladeren uit de koelkast en leg deze over elkaar heen,
in de vorm van een kruis.

Stap 14:

Pak een beetje van de rodekool die je in de pan hebt gekookt en leg het op de rodekoolbladeren. Vouw de bladeren om de andere rodekool heen en druk het aan.

Stap 15:

Voor het serveren doe je het rode koolpakketje in een pan met een klein beetje boter en
water om het warm te maken.

Rode kool serveren

Serveer het rodekoolpakketje na het verwarmen en schenk de zelfgemaakte saus eroverheen (glühwein met rodekool sap).

Rode kool variaties

Wil je ook een keer een makkelijkere rode kool maken, bijvoorbeeld voor op een doordeweekse dag, maak dan ook eens een keer de rodekool met appeltjes of de rode kool met chipolata worst.

Geef je waardering

56
Rode kool