Bij een heerlijk warm kopje thee mag deze Engelse rijkgevulde tea cake niet ontbreken. De taart die onder andere bestaat uit walnoten, rozijnen en abrikozen is superlekker en ook nog eens superleuk om zelf te maken. Rudolph deelt zijn overheerlijke recept voor een rijkgevulde tea cake. 

Rudolph van Veen

Ingredienten

12
Personen

Cake

  • 250 g boter
  • 250 g lichte basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 g bloem

Vulling

  • 1 vanillestokje
  • 200 ml earl grey thee
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 1 mespunt kardemompoeder
  • 100 g dadels zonder pit
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 g hele amandelen
  • 100 g walnoten
  • 100 g gekonfijte sinaasappelschil
  • 200 g gedroogde cranberries
  • 200 g gele rozijnen

Afwerking

  • 3 eetlepel abrikozenjam
  • 400 g marsepein
  • 300 g witte rolfondant

Garnering

  • 6 gedroogde abrikozen
  • suiker om te bestrooien
  • gedroogde sinaasappelschijfjes
  • 1 takje rode bessen

Extra nodig

  • taartvorm van 24 cm doorsnede
  • rolstok of deegroller
  • satéprikkers

Bereidingswijze

1 uur en 45 minuten

Vulling
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een ruime pan de thee met sinaasappelsap, kaneelpoeder, nootmuskaat en de kardemompoeder aan de kook. Hak de dadels, abrikozen en de noten grof en voeg ze toe aan de kokende massa. Voeg ook de overige ingrediënten voor de vulling toe en laat op zacht vuur met deksel op de pan 2-3 minuten koken. Schenk de vulling in een kom en laat afgedekt met plasticfolie (het liefst) een hele nacht afkoelen en rusten.

Cake
Verwarm de oven voor op 140 °C. Roer de boter en de suiker met een mixer zacht en crèmig. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg als laatste de bloem toe en meng het geheel tot een glad en smeuïg cakebeslag. Meng de vulling door het beslag. Beboter een taartvorm en bekleed de bodem met bakpapier. Schep het beslag in de vorm en bak de cake in de oven in circa 1 uur en 30 minuten gaar. Laat de cake na het bakken 10 minuten rusten voordat je het uit de vorm haalt en laat volledig afkoelen voordat je verder te gaat met het bekleden en decoreren.

Bekleden

Stap 1:
Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk de afgekoelde cake ermee. Bestuif het aanrecht met poedersuiker en rol de marsepein dun uit en bekleed hiermee de hele cake. Snijd het teveel aan marsepein langs de onderkant af.

Stap 2:
Bestrijk de marsepein eventueel dun met een beetje abrikozenjam. Bestuif het aanrecht met poedersuiker en rol de fondant zo dun mogelijk uit. Bekleed de volledige taart met rolfondant en snijd het teveel aan de onderkant weg.

Stap 3:
Maak van de rest van de marsepein een lange sliert en leg die om de taart. Maak ook een sliert en leg die als een cirkel bovenop de taart. Druk met een vork een motief erin.

Garnering

Stap 1:
Karamelliseer de suiker tot een lichte karamel en laat iets afkoelen.

Stap 2:
Rijg aan de uiteinden van een aantal sateprikkers de gedroogde abrikozen. Leg een vel bakpapier klaar en zet daarop een koekblik (of ander blik) op zijn kant. Doop de abrikozen in de karamel en laat uitharden door de prikkers over een koekblik te hangen zodat er lange slierten karamel ontstaan. 

Stap 3:
Decoreer de taart met de karamel-abrikozen. Eventueel kun je ook nog gedroogde schijfjes sinaasappel en rode besjes gebruiken als decoratie.

ONTDEK HIER ALLE ANDERE RECEPTEN UIT RUDOLPH'S EERSTE HULP BIJ BAK-ONGELUKKEN

Geef je waardering

Rijkgevulde tea cake
Rijkgevulde tea cake