Rabarber en roze meringue

8
Gemiddeld

Bereidingswijze

25 minuten kooktijd
235 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Roze meringue

Breng het bietensap in een brede pan aan de kook en kook op laag vuur tot licht stroperig. Verwarm de oven voor op 85 ºC. Klop de eiwitten stijf in een met citroensap ontvette kom van de keukenmachine. Voeg onder voortdurend kloppen in drie gedeeltes de suiker toe en blijf daarna doorkloppen tot alle suiker is opgelost en het eiwit in glanzende stijve pieken blijft staan. Meng met een spatel de poedersuiker door het eiwitschuim en voeg daarna de bietenstroop toe. Vul een spuitzak met gladde spuitmond met het schuim en spuit dopjes van 6-7 mm doorsnede op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog het eiwit 2-3 uur in de voorverwarmde oven tot de meringuedopjes helemaal droog en bros zijn.

Rabarber

Snijd de rabarber in stukken van 5 cm. Kook de rabarber met port, suiker, kaneel, gesplitste vanillestokjes en steranijs 30 minuten op laag vuur. Schep de rabarber regelmatig om. Laat afkoelen en haal vanillepeulen, kaneelstokjes en steranijs uit de compote. Bewaar de compote in de koelkast.

Rabarbermousse

Roer de mascarpone glad en meng de rabarbercompote erdoor.

 

’s Avonds afmaken

Opmaak bord

Spreid de rabarbercompote met een vork grillig uit over het bord. Verdeel er frambozen en plakjes aardbei over. Leg er de roze meringuedopjes tussen. Vorm met twee kleine lepels quenelles van de rabarbercompote en leg er drie tussendoor.

Tip: Als de compote te vochtig blijft, bind de rabarber dan af met een beetje maïzena.


Wijntip: Gastronomische rosé


Deze wijn van Franse komaf gemaakt van de syrah-, grenache- en cinsaultdruif smaakt zeer plezierig door zijn discrete zoetje. Het alcoholpercentage van 12,5 % is nauwelijks waarneembaar waardoor het verkwikkende effect verhoogd wordt.

Dit is een wijn waar niet per se bij gegeten hoeft te worden. Schenk hem als aperitief voor een goed begin van een lekkere maaltijd en geniet van de heerlijke geuren van mint, aalbessen en aardbei.

door Corria Houthuizen

Ingredienten

4
Personen

Rabarbercompote

  • 1.5 kg rabarber
  • 200 ml rode port
  • 200 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 vanillestokjes
  • 2 steranijs

Rabarbermousse

  • 150 g mascarpone
  • 100 g rabarbercompote

Roze meringue

  • 0.25 citroen
  • 200 ml rode bietensap
  • 2 eiwitten
  • 60 g fijne tafelsuiker
  • 50 g poedersuiker

Fruit

  • 1 bakje frambozen
  • 250 g aardbeien

Extra nodig

  • bakpapier
  • keukenmachine
  • spuitzak met gladde spuitmond van ca 7 mm doorsnede
Geef je waardering
8