Angélique Schmeinck

Ingredienten

4
Personen

Quinoasalade

 • 75 g quinoa
 • 250 g krachtige kruidenbouillon
 • 2 blaadjes salie
 • 6 el fruitige olijfolie
 • 2 el rode wijnazijn
 • 6 stengels boeslook
 • 2 takjes munt
 • 2 takjes dragon

Artisjok

 • 4 verse artisjokken
 • 0.5 citroen

Opmaak bord

 • 175 g feta
 • 4 el fruitige olijfolie extra vièrge

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

’s Middags voorbereiden

Quinoasalade

Spoel de quinoa op een bolzeef af met koud water tot er helder water uit komt. Het afspoelen is nodig om eventueel achtergebleven slijpsel te verwijderen. Laat goed uitlekken. Breng de quinoa aan de kook met de koude bouillon en salie. Laat 15-18 minuten op laag vuur koken tot het gaar is. De quinoa is gaar als de kiemen van de korrels loslaten. Meng er olijfolie en wijnazijn door. Breng op smaak met zeezout en versgemalen witte peper.

Artisjokken

Verwijder de steel van de artisjok; leg de artisjok op de rand van het werkblad zodat de steel uitsteekt, houd de artisjok stevig vast en trek met een draaiende beweging van boven naar de beneden de steel van de artisjok zodat zoveel mogelijk van de draden (vezels) uit de bodem worden getrokken. Draai de artisjok een halve slag en herhaal de handeling. Snijd met een zaagmes de top van de artisjok tot op het breedste gedeelte weg. Pel of snijd de stugge buitenblaadjes eraf tot het hart met de malse blaadjes overblijft. Duw de artisjokblaadjes uit elkaar en schep met een kleine lepel het ‘hooi’ eruit. (In heel jonge artisjokken is er nog geen hooi ontwikkeld). Wrijf de binnen- en buitenkant van de artisjok direct in met citroen. Blancheer de artisjokbodems 2 minuten in gezouten kokend water en laat ze uitlekken op keukenpapier.

’s Avonds afmaken

Quinoasalade

Snijd of knip de bieslook in stukjes van 1 centimeter. Scheur de blaadjes munt en dragon in stukjes. Meng de helft van de kruiden door de quinoasalade.

Artisjokken

Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de artisjokbodems circa 2 minuten tot ze aan beide kanten lichtbruin zijn gekleurd. 

Opmaak bord

Leg een gebakken artisjokbodem op bord en schep er quinoasalade in. Verdeel de resterende kruiden erover en verkruimel er stukjes feta over. Lepel er fruitige olijfolie langs. 

 

Wijntip

Montravel Sec

Montravel wijnen zijn misschien minder bekend, maar zeker niet minder geliefd. De Montravel sec varianten, de droge soort, zijn de moeite van het proeven meer dan waard. Let goed op bij het kopen dat je de droge variant te pakken hebt, want Montravel is er ook in zoet en zeer zoet.
Montravel is een echt witte wijn gebied en ligt ten oosten van het zuid Franse Bergerac. Semillon en Muscadelle (niet te verwarren met Muscat) zijn veelgebruikte druivenrassen. Van deze druivenrassen wordt zowel zoete als droge wijn gemaakt.
Montravel sec is een fris, strakke wijn maar is ook soepel en sappig. Dit geeft genoeg tegenwicht aan de feta in het voorgerecht, die vaak een wat droger mondgevoel geeft. Ander bijkomend voordeel; Montravel is goed verkrijgbaar en in de meeste gevallen voor een heel mooie, aantrekkelijke prijs!

door Corria Houthuizen

Geef je waardering

25
Quinoasalade met artisjok en feta