Met een beetje geluk heb je rond de feestdagen kans dat je octopusarmen (pulpo) tegenkomt in de supermarkt. Anders koop je een hele octopus bij de visboer of bestel je ‘m online. 

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

4
Personen

Pulpo

  • 1 kg verse octopus
  • 160 ml rijstwijn
  • 160 ml water
  • 2 stengels citroengras

Chilipasta

  • 2 stengels citroengras
  • 1 grote sjalot
  • 3 knoflooktenen
  • 1 rawitpeper
  • 75 ml neutrale olie
  • 1 el suiker
  • 1 el vissaus
  • 2 el water

Salade

  • 1⁄4 spitskool
  • 1⁄4 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 wortel
  • 4 el nuoc cham
  • 2 cm gemberwortel
  • 50 gr gezouten pinda’s

Benodigdheden

  • barbecue of grillplaat

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Doe voor de pulpo de octopus met de rijstwijn, het water en het citroengras in een stevige braadpan en sluit af met een deksel. Laat 1 tot 1,5 uur stoven op het laagst mogelijke vuur tot de octopus zacht is (een puntig mesje moet gemakkelijk in het dikste gedeelte van het vlees glijden). Laat afkoelen, of leg de octopus afgedekt in de koelkast tot de volgende dag.

Verwijder voor de chilipasta de buitenste bladeren en de uiteinden van de stengels citroengras en hak het citroengras fijn. Pel en snipper de sjalot. Pel en pers de knoflook. Halveer de rawit-peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn.

Verhit een scheut olie in een pan en voeg het gehakte citroengras toe. Laat kort stoven en voeg vervolgens de sjalot en knoflook toe. Bak het geheel 5-10 minuten zachtjes tot alles bruin begint te kleuren. Voeg dan de suiker toe en bak deze kort mee. Voeg als laatste de rawit-peper, de vissaus en het water toe. Verhit tot het vocht volledig verdampt is.

Snijd voor de salade de kool fijn. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in halve maantjes. Pel en snipper de sjalot. Rasp de wortel. Meng de gesneden groenten met de overige ingrediënten in een kom.

Snijd de tentakels van de octopus zo dicht mogelijk bij het lijf af. Gooi het lijf weg. Gril de pulpo enkele minuten op de barbecue of grillplaat, tot hij iets geblakerd is aan de buitenkant.

Schep de salade op een schaal. Bestrijk de pulpo rijkelijk met de chilipasta, leg de tentakels op de salade en serveer.

Geef je waardering

6
Pittige pulpo met koolsalade