Wie wel eens een toko binnenstapt, vindt met een beetje geluk deze Indische ‘laagjestaart’ liggen. Deze delicatesse wordt, laagje voor laagje, in de oven afgebakken. Dit is een tijdrovende klus maar is het dubbel en dwars waard.

Hidde de Brabander

Ingredienten

12
Porties

Spekkoek

  • 240 gr eiwit
  • 250 gr poedersuiker
  • 250 gr boter
  • 200 gr eidooier
  • 125 gr bloem
  • 10 gr spekkoekspecerijen (kaneel, kardemon, kruidnagel, nootmuskaat, zout, vanille)
  • 10 gr pandanextract

Benodigdheden

  • elektrische mixer
  • springvorm van 20 cm
  • bakpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten
  • Klop de eiwitten luchtig, voeg 1 eetlepel poedersuiker toe en klop door tot eiwitten stijf zijn. Roer de boter met de rest van de poedersuiker glad met een mixer of standmixer. Meng één voor één de eidooiers door het botermengsel en laat circa 10 minuten draaien op lage snelheid. Spatel eerst het eiwitschuim en vervolgens de bloem erdoor.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen. Meng één deel met de specerijen en het andere deel met het pandanextract.
  • Verwarm de oven op 160 °C met bovenwarmte of met de bovengrill. Vet de springvorm in en bekleed hem met bakpapier.
  • Bedek de bodem van de springvorm met een dun laagje (2-5 mm) pandanbeslag. Zet de springvorm op een rooster in het midden van de oven en bak het laagje 10 minuten.
  • Neem de springvorm uit de oven en giet een laagje van het specerijenbeslag op de gebakken pandanlaag. Zet de springvorm terug in de oven en bak weer 10 minuten. Ga zo door tot het beslag op is.

Geef je waardering

88
Pandan spekkoek