Opera-taart

34
Gemiddeld

Bereidingswijze

1 uur kooktijd
3 uur totale tijd

Choco-amandelbeslag
Verwarm de oven voor op 220 °C.
 Maal de amandelen en de helft van de suiker fijn in de keukenmachine en voeg de eieren toe. Klop het eiwit met de rest van de suiker tot stijve pieken. Smelt de boter. Meng boter en cacaopoeder door het amandelmengsel en spatel het eiwit erdoor. Giet het mengsel op een siliconenmatje en strijk uit. Bak het amandelbiscuit in de oven in circa 10 tot 12 minuten goudbruin en gaar. Draai het amandelbiscuit na het bakken ondersteboven op bakpapier. Verwijder het siliconenmatje en laat het biscuit afkoelen. Snijd het biscuit in 3 gelijke plakken.

Koffiecrème
Breng in een pan de melk en de espresso met de helft van de suiker aan de kook. Roer de eidooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur in circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen. Klop de boter met poedersuiker in luchtig, voeg de afgekoelde banketbakkersroom toe en klop in circa 5 minuten tot een luchtige koffiecrème.

Opera ganache
Verwarm de melk en hak de chocolade. Giet al roerend beetje bij beetje de warme melk op de chocolade en meng tot een egale glanzende ganache. Meng vervolgens de boter erdoor.

Opbouw
Leg een laag choco-amandelbeslag in de bakvorm en bestrijk met de koffie-botercrème, Leg hierop weer een plak choco-amandelbeslag, een dunne laag opera ganache en weer een plak choco-amandelbeslag. Bestrijk hierop een tweede laag koffie-botercrème. Strijk strak af en vries de taart circa 2 uur in.

Glanslaag
Hak de chocolade grof en breng de room aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat de glanslaag afkoelen en roer glad. Strijk de glanslaag over de bevroren taart. Haal de taart uit de vorm, en snijd de randen eraf. Laat de taart ontdooien voor het serveren.

Garnering
Smelt de chocolade au-bain marie. Vouw een cornetje en vul met de chocolade. Spuit de taart op met het woord Opera. Garneer met een paar stukjes bladgoud.

Thema: mooiste taarten

Ingredienten

1
Porties

Choco-amandelbeslag

  • 115 g amandelschaafsel
  • 130 g suiker
  • 3 eieren
  • 3 eiwitten
  • 50 g boter
  • 25 g cacaopoeder

Koffiecrème

  • 125 ml melk
  • 125 ml espresso
  • 75 g suiker
  • 2 eidooiers
  • 1 el bloem
  • 250 g boter
  • 60 g poedersuiker

Opera ganache

  • 110 g melk
  • 160 g pure chocolade
  • 50 g zachte boter

Glanslaag

  • 200 g pure chocolade
  • 240 ml room

Garnering

  • 40 g melkchocolade
  • 1 vel bladgoud

Extra nodig

  • keukenmachine
  • bakpapier
  • bakplaat
  • siliconenmatje
  • Bakvorm 21x21 cm
Geef je waardering
34