Dit zoete broodje met kaneelsuiker uit Zeeland is bij velen een favoriet. Deze moet je gewoon eens zelf hebben gemaakt!

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

10
Porties

Brooddeeg

  • 150 g volle melk + extra om te bestrijken
  • 2 el suiker
  • 3 g gedroogde gist
  • 1/2 tl zout
  • 300 g bloem + extra voor bestuiven
  • 2 eieren
  • 20 g boter op kamertemperatuur
  • 2 el olie + extra om in te vetten

Suikerlaag

  • 350 g bruine basterdsuiker
  • rasp en sap van een halve citroen
  • 1 el kaneelpoeder

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Brooddeeg
1) Verwarm de volle melk tot lauwwarm. Giet in een kom bij de suiker en het gist en roer even door.

2) Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenmachine. Giet het melkmengsel hierbij en mix even kort door. Voeg daarna de eieren en de zachte boter. toe. Mix ongeveer 5 minuten goed door elkaar. Haal het deeg uit de kom en kneed met de hand nog 5 minuten door.

Suikerlaag 
1) Verdeel het deeg in bolletjes, elk van ongeveer 65 gram. Laat 5 minuten rusten op een met bakpapier beklede bakplaat.

2) Meng de basterdsuiker met de citroenrasp en de kaneel. Bestrooi een schoon werkblad met dit suikermengsel.

3) Rol elk bolletje deeg door het suikermengsel en rol uit tot lange strengen, iets langer dan een lineaal. Zorg dat het deeg aan alle kanten heel goed bedekt is met de kaneelsuiker.

Afwerken
1) Nu is het tijd om er bolussen van te vormen! Op YouTube vind je hier handige video’s voor. Je begint met de streng een beetje op te rollen en vervolgens de rest eromheen te draaien, tot een bolusvorm. Oefening baart kunst!

2) Leg de gedraaide bolussen op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat deze ongeveer 1 uur rijzen op een warmere plek in huis, onder een schone en licht vochtige theedoek.

3) Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 250 °C.

4) Bak de bolussen vervolgens in ongeveer 8 minuten af op 250 °C.

Geef je waardering

40
KLASSIEKE BOLUS
KLASSIEKE BOLUS