Dit zoete broodje met kaneelsuiker uit Zeeland is bij velen een favoriet. Deze moet je gewoon eens zelf hebben gemaakt!

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

10
Porties

Brooddeeg

  • 150 g volle melk + om te bestrijken
  • 2 el suiker
  • 3 g gedroogde gist
  • 1/2 tl zout
  • 300 g bloem extra voor bestuiven
  • 2 eieren
  • 20 g boter op kamertemperatuur
  • 2 el olie + om in te vetten

Suikerlaag

  • 350 g bruine basterdsuiker
  • Rasp en sap van een halve citroen
  • 1 el kaneelpoeder

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Brooddeeg 
Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de suiker en het gist toe en roer door. Mix de bloem en zout in de mengkom van de keukenmachine. Giet het melkmengsel erbij en daarna de eieren en zachte boter. Mix voor ongeveer 5 minuten goed door elkaar. Haal het deeg uit de kom en kneed dan nog voor 5 minuten. 

Suikerlaag en afwerken 

Stap 1: 
Meng de basterdsuiker met de citroenrasp en het kaneelpoeder. Verdeel dit mengsel over het werkblad. Kneed het deeg kort door en verdeel het in bolletjes van ongeveer 65 gram. Rol ze door een deel van het basterdsuikermengsel en laat ze 5 minuten rusten.  

Stap 2: 
Rol de deegbolletjes vervolgens in de suiker uit tot strengen van ongeveer 40 centimeter. Zorg dat de strengen goed bedekt zijn met de suiker. Maak een bolus door het midden een beetje op te rollen en daarna de rest van de streng eromheen te draaien. Werk het uiteinde netjes weg en leg de bolussen op een bakplaat bekleed met bakpapier. Laat een uur rijzen onder een vochtige theedoek. Bak de bolussen voor 7 tot 9 minuten op 250 °C. 

Geef je waardering

38
KLASSIEKE BOLUS
KLASSIEKE BOLUS