Kip tandoori ken je ongetwijfeld van de kant-en-klaar-verpakkingen (uit je studententijd). En je kunt het natuurlijk kennen van de afhaal-Indiër. Helemaal niks mis mee, maar zelf maken is in elk opzicht beter. Het benodigde tandoori recept ervan vind je hieronder.

Roberta Pagnier

Geschiedenis kip tandoori

Maar eerst de geschiedenis, want de geschiedenis van kip tandoori is een fraaie. Kip tandoori is een gerecht van gemarineerde kippenpoten. De kip wordt gemarineerd in tandoori, een mengsel van yoghurt, kruiden en specerijen, waaronder garam masala. Garam masala is een Indiaas specerijenmengsel, met onder andere komijn, steranijs, kardemom en chili. Door die laatste toevoeging krijgt de kip na bereiding die herkenbare rode kleur. 

Als je slim bent snijd je de kip nog een beetje in, waardoor de marinade beter in de kip kan trekken. Laat de kip bij voorkeur een nacht in de marinade baden. 

Kip tandoori bereiden zonder kant-en-klaar-verpakking

Van origine maak je kip tandoori in klei-ovens (de tandoor). Maar je kunt het ook in de oven bereiden zoals met dit kip tandoori recept. Die tandoor werd vooral gebruikt om brood in te bakken, ongezuurde broden zoals het bekende Indiase naan brood. Door kip in de tandoor te garen werd het krokant van buiten en sappig van binnen. Nogal briljant dus. Vond ook de rest van de wereld.

Het gerecht werd voor het eerst in de 20e eeuw gemaakt door Indiase chef Kundan Lal Gujral. Hij stond achter de potten en pannen (en tandoor) van restaurant Mito Mahal Delux in de Pakistaanse regio Peshawar. Kip tandoori is dus helemaal nog niet zo’n oud recept. Halverwege de 20e eeuw verhuisde de chef naar het Indiase Delhi waar verschillende staatshoofden kip tandoori proefden en waar het in de smaak viel. En zo was de geschiedenis evenals de populariteit van kip tandoori geboren. 

Ingredienten

4
Personen

Kip tandoori

  • 4 kippenpoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 ml magere yoghurt
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 el garam masala

Basmatirijst

  • 300 g basmatirijst
  • 1 bosje koriander

Indiase spekbonen

  • 500 g spekbonen
  • 2 uien
  • zonnebloemolie
  • 2 tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el groene currypasta
  • 100 ml kokosmelk
  • 75 ml yoghurt

Extra nodig

  • bakpapier

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur

Stap 1:

Snijd de kippenpoten in. Pel en snijd de knoflook fijn. Meng de knoflook, yoghurt, gemberpoeder, komijnpoeder en de garam masala in een kom. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Stap 2:

Meng de kippenpoten door het yoghurtmengsel en laat de kippenpoten een nacht marineren in de koelkast.

Stap 3:

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verdeel de kippenpoten over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de kippenpoten in de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.

Stap 4:

Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Pluk en hak de koriander fijn en meng de helft door de rijst.

Stap 5:

Verwijder de uiteindes van de spekbonen en snijd de spekbonen in schuine grove stukken. Pel en snipper de uien grof.

Stap 6:

Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de uien en de kurkuma circa 2 minuten. Voeg de tomatenpuree en de currypasta toe en bak circa 2 minuten mee. Voeg de spekbonen toe en bak circa 5 minuten. Schenk de kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat circa 4 minuten koken. Roer de yoghurt erdoor en breng het geheel op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Kip tandoori serveren

Verdeel de rijst over borden. Verdeel de Indiase spekbonen over de rijst en leg de kip tandoori er tegenaan. Strooi de resterende koriander eroverheen.

Kip tandoori variaties

Wil je de kip tandoori eens anders eten, maar dan ook eens de kip tandoori wraps van de bbq. Heb je kip tandoori over, dan kun je ze natuurlijk ook naar dit recept in een wrap rollen. Ook lekker is de Indiase linzencurry met tandoorikip en snelle naan.

Geef je waardering

50
Indiase spekbonen met kip tandoori