Indiase linzencurry met tandoorikip en snelle naan

6
Gemiddeld

Bereidingswijze

90 minuten kooktijd
390 minuten totale tijd

Kip

  • Leg de kip op een groot stuk plasticfolie. Besprenkel de kip met zout en peper..
  • Besprenkel de kip met gerookte paprikapoeder, venkelzaad, chili en garam masala*1.
  • Rasp de schil van een citroen over de kip.
  • Besmeer de kip met Griekse yoghurt.
  • Vouw de plasticfolie dicht en masseer alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Laat de kip minimaal 20 minuten marineren*2. Leg de kip daarna met de marinade in aluminiumfolie. Verpak tot een dicht pakketje.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de kip op een rooster in de oven. Gaar circa 15 minuten. Haal uit de oven en laat circa vijf minuten in aluminiumfolie rusten.
  • Verwarm een grillpan*3. Haal de kip uit de folie. Gril de kip circa twee minuten aan iedere kant.

Indiase linzencurry

  • Wel de rode en Le Puy linzen minimaal vijf uur*4.
  • Pel en snipper een ui.
  • Pel en snipper knoflook en gember.
  • Snijd rode peper fijn.
  • Plet het venkelzaad, de gedroogde chili en komijnzaad in een vijzel. Voeg op het laatst de garam masala toe en meng alles door elkaar.
  • Verwarm een braadpan met een scheutje olie. Fruit de ui samen met de knoflook, gember en peper op laag vuur. Voeg de specerijen toe en fruit deze mee.
  • Voeg een eetlepel tomatenpuree toe. Fruit de tomatenpuree mee voor circa een minuut.
  • Snijd tomaat in grove blokken.
  • Snijd zoete aardappel in grove stukken.
  • Voeg dan de linzen toe met de tomatenblokjes en zoete aardappel. Meng het geheel goed.
  • Blus af met groentebouillon en kokosmelk.
  • Laat het geheel circa 35 minuten pruttelen tot de linzen gaar zijn*5.
  • Breng op smaak met een snuf zout en sap van een citroen.
  • Hak de koriander in grove stukken en meng deze door de curry.

Snelle naan

  • Mix de bloem met het bakpoeder, water, yoghurt, olie en zout. Hak de rozemarijn fijn. Voeg rozemarijn, venkelzaad en komijnzaad toe en kneed tot een bal.
  • Snijd de bal in vier stukken en rol het deeg uit. Besprenkel met olie en sesamzaadjes.
  • Verwarm een pan tot deze erg heet is. Leg het brood in de pan en bak circa 1,5 minuut aan elke kant.
  • Besprenkel met wat (knoflook)olie.
Tips:

*1: In India hebben families en huismoeders vaak een lange traditie van het maken van Garam Masala. De kruidenmix wordt van moeder op dochter doorgegeven en kan variëren per regio en familie waardoor het een echte familietraditie wordt. Basisingrediënten zijn: laurier, komijn, korianderzaad, chili en kaneel.

*2: Marineren is altijd goed! Hoe langer hoe beter eigenlijk, want dan trekken alle smaken lekker in het vlees. Maar heb je geen tijd, dan gewoon niet. Geen man overboord!

*3: De kip kun je bakken op de grillpan, in een koekenpan of gewoon direct serveren nadat hij uit de oven komt. Maar je kunt hem bijvoorbeeld ook op de houtskoolbarbecue doen.

*4: Ik gebruik twee soorten linzen. Rode-, en Le Puy linzen. Le Puy linzen zijn een van de beste linzen die er zijn. Stevig van structuur en lekker van smaak. Rode linzen zijn erg mooi voor de kleur, wat zachter van structuur waardoor ze voor de curry uiterst geschikt zijn. De rode linzen zijn sneller gaar waardoor ze lekker papperig worden en daardoor voor een gebonden curry zorgen.

*5: Linzen zijn gedroogd. Weken is altijd beter. Als je ze niet hebt geweekt, voeg dan wat extra water toe aan de curry. Ook duurt het nu langer om de linzen gaar te krijgen.

Ingredienten

4
Personen

Tandoorikip

  • 2 biologische kipfilets
  • 1 el gerookte paprikapoeder
  • 0.5 el venkelzaad
  • 5 el chilivlokken
  • 1 el garam masala
  • 1 citroen
  • 2 el Griekse yoghurt

Indiase linzencurry

  • 200 g gedroogde rode linzen
  • 150 g gedroogde Le Puy linzen
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gember
  • 1 ui
  • 1 gedroogde chilipeper
  • 0.5 el venkelzaad
  • 0.5 el komijn
  • 1 el garam masala
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 tomaten
  • 1 grote zoete aardappel
  • 200 ml groentebouillon
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el yoghurt
  • 1 bos koriander
  • 1 citroen

Naan

  • 300 g bloem
  • 180 ml water
  • 0.5 el bakpoeder
  • 1 el zonnebloemolie of knoflookolie
  • 1 el yoghurt
  • 1 snufje zout
  • 1 takje rozemarijn
  • 0.5 el venkelzaad
  • 0.5 el komijnzaad
  • 0.5 el sesamzaad
Geef je waardering
6