De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

kärntner kasnudeln

Dit recept voor Kasnudeln wordt sowieso jouw favoriet!

karnter kasnudeln

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

Goddelijke deegflapjes die traditioneel worden gevuld met aardappels en Bröseltopfen. Chef Ingeborg Daberer van Gasthof Grünwald in Oberkärnten (Kärnten, Oostenrijk) is de ongekroonde koningin van de Kasnudeln: in haar restaurant krendeln (krullen) ze er zo’n 60.000 stuks per jaar.

Dit recept komt uit mijn kookboek Heerlijk Oostenrijk.

Bereidingswijze

Stappenplan

  1. Kook de aardappels in de schil in circa 20 minuten gaar en spoel af met koud water in een vergiet. Schil de aardappels en draai ze door een aardappelpers. Laat helemaal afkoelen.

  2. Kneed de bloem, 250 ml water, een mespunt zout en 3 el olie tot een glad deeg, met de hand in 5-10 minuten of met een keukenmachine met deeghaken in 1-2 minuten. Pak het deeg in met vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rusten.

  3. Snipper ondertussen de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit 1½ el olie in de pan en fruit de ui 1 minuut op laag vuur. Voeg de knoflook toe en bak in 2 minuten glazig. Zet het vuur uit. Snijd de munt fijn.

  4. Meng de gepureerde aardappels, Bröseltopfen, ui, knoflook en de munt met je handen in een kom en breng op smaak met peper en zout.

    Als de vulling iets te zacht is, kun je een beetje paneermeel toevoegen.

  5. Bestuif het werkblad licht met bloem, rol het pastadeeg met de deegroller uit tot een dikte van 3 mm en snijd er rondjes uit van 9 cm met de uitsteekvorm.

  6. Vul het deeg met 1 el van de kaasvulling. Vouw het deeg over de vulling heen dicht, zodat je een halve maan hebt, druk de randen dicht en krul de Kasnudeln met je vingers. Herhaal dit totdat het deeg en de vulling op zijn.

  7. Breng een pan met ruim water en eventueel wat zout aan de kook. Kook de Kasnudeln in 2 porties elk 5-7 minuten. Neem uit de pan met een schuimspaan en verdeel over (het liefst voorverwarmde) borden.

  8. Snijd de boter in gelijke stukken. Verhit de boter op middelhoog vuur in een steelpan. De boter gaat eerst bruisen en schuimen en daarna verkleuren. Haal de boter van het vuur als deze goudbruin kleurt en schenk deze over de Kasnudeln.

  9. Snijd de bieslook fijn en strooi over de Kasnudeln.

    Dit gerecht is lekker met een groene salade.

Wat is Bröseltopfen?

Bröseltopfen lijkt qua smaak op een romige cottage cheese. Omdat het in Nederland niet te koop is, kun je voor dit recept ook cottage cheese gebruiken.

cottage cheese

Hoe bewaar je Kasnudeln?

Je kan Kärntner Kasnudeln bewaren in de vriezer. Hiervoor moet je ze eerst kort blancheren en daarna invriezen. Hierdoor zijn ze 6 maanden houdbaar

Miniatuurvoorbeeld

Ontdek Karinthië in Heerlijk Oostenrijk

In deze aflevering vervolgt Laura de Grave haar culinaire reis door Oostenrijk en ontdekt de deelstaat Kärnten. Laura leert over de slowfoodcultuur die in deze provincie heilig is, vist op verschillende manieren naar forel en leert ze over de traditionele Oostenrijkse versie van ravioli: Käsnudeln.

Karinthië

Ontdek samen met culinair journalist Laura de Grave een andere kant van Oostenrijk. Reis mee langs de mooiste plekken en de gepassioneerde ambachtslieden.

Heerlijk Oostenrijk Logo

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker