De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Karniyarik (Gevulde aubergines met bulgur pilav)

Iets anders op tafel zetten? Probeer deze karniyarik, je weet wel: gevulde aubergines met bulgur pilav!

105 MIN
Karniyarik (Gevulde aubergines met bulgur pilav)

Bereidingswijze

Bulgur pilav

Pel en snipper de uien, halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes. Snijd de groene peper in kleine stukjes. Verhit een scheutje olie in een ruime pan en fruit de ui en peper circa 1 minuut. Voeg de tomatenblokjes en de paprikapuree toe en laat circa 5 minuten sudderen. Voeg de bulgur en een beetje zout toe.

Voeg het water toe en roer tot het vocht bijna is opgenomen door de bulgur. Leg de deksel op de pan en laat circa 15 minuten doorgaren.K

Karniyarik

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Schil de aubergines met een dunschiller in de lengte. Laat na elke baan zonder schil een baan met schil zitten en snijd ze 1 centimeter diep over de lengte in. Bestrijk de aubergines met olie. Leg ze in een ovenschaal en laat ze in 15 minuten zacht worden in de oven. Rul het gehakt tot al het vocht verdampt is.

Pel en snipper de ui, snijd de paprika’s in blokjes. Voeg toe aan het gehakt en laat circa 5 minuten sudderen. Pluk en hak de kruiden en voeg ze samen met de tomatenblokjes toe aan het gehakt.

Kookvocht

Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Bak de tomaten en paprikapuree circa 2 minuten en voeg een scheutje water en een beetje zout toe.

Bamya

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook circa 2 minuten. Snijd de tomaten in blokjes. Voeg de tomaten toe en bak circa 4 minuten mee. Giet de okra’s af. Voeg de okra’s en suikerklontjes toe en schenk het water erbij. Breng op smaak met een beetje zout. Kook circa 20 minuten op laag vuur.

Karniyarik

Vouw de aubergines een stukje open, vul ze met de gehaktvulling en dek ze af met het kookvocht. Snijd plakjes van de overgebleven tomaat en leg ze op de aubergine.

Verarm de oven voor op 220 ºC en zet de aubergines afgedekt met aluminiumfolie circa 20 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet de aubergines nog 10 minuten in de oven.

Cacik

Snijd de komkommer in gelijke kleine blokjes. Pel en pers een knoflookteen. Meng in een kom de komkommer, knoflook, 2 theelepels gedroogde munt en de yoghurt. Breng op smaak met een beetje zout. Schenk de cacik in een kom. Strooi 1 theelepel gedroogde munt en paprikavlokjes over de cacik en cirkel de olijfolie eroverheen.

Dit is een recept van Gulseren Ozdemir

… dat eet hij niet. Is dit oud-Hollandse spreekwoord nog steeds van toepassing? 

In Wat De Boer Niet Kent gaan koks uit alle windstreken de uitdaging aan om onze nuchtere boerengezinnen eens wat anders voor te schotelen dan de Hollandse pot. Een week lang wordt de keuken van de boer overgenomen door hobbykoks en professionele chefs uit andere culturen. Zo krijgen de boeren bijvoorbeeld Surinaamse roti op maandag, Japanse teriyaki op dinsdag, Marokkaanse tajine op woensdag: lukt het de koks de culinaire horizon van de boer te verbreden? Of houdt het boerengezin het voortaan weer veilig bij een AVG'tje?
 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker