Italiaans spiraalbrood

8
Gemiddeld

Bereidingswijze

120 minuten totale tijd

Deeg
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Meng boter, suiker, ei, het gistmengsel en de Italiaanse kruiden in het kuiltje en meng er beetje bij beetje de bloem door. Kneed flink door tot een soepele deegbal. Dek het deeg af en laat in een ingevette en met bloem bestoven kom circa 1 uur rijzen op kamertemperatuur.

Pesto
Maal de basilicum, pijnboompitten en knoflook fijn en roer de olie erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de mozzarella in blokjes en halveer de kerstomaatjes. Druk de lucht uit het deeg en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een grote rechthoekige lap. Bestrijk de lap deeg met de pesto en rol het strak op vanaf de lange kant. Snijd de gevulde deegrol in het midden open en laat de uiteinden heel. Leg de rol met de open kant naar boven in een spiraalvorm op een bakplaat met bakpapier. Zet de uiteinden vast en verdeel de mozzarella en de kerstomaatjes over het brood. Laat het brood nog circa 45 minuten narijzen. Bestrijk met olijfolie en bak het brood in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Serveer het brood met de parmaham.

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 180 ml melk
  • 7 g gedroogde gist
  • 330 g bloem
  • 6 g zout
  • 35 g boter
  • 35 g suiker
  • 1 ei
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden

Pesto

  • 1 bosje basilicum
  • 60 g pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml olijfolie

Vulling

  • 1 bol mozzarella
  • 10 kerstomaatjes
  • 125 g parmaham in plakjes

Extra nodig

  • plasticfolie
  • bakpapier
  • staafmixer met het bijbehorende bakje
  • bloem om te bestuiven
  • olijfolie om te bestrijken
Geef je waardering
8