Cakes
Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter de taartvormen en bekleed de bodems met bakpapier.
Stap 2:
Breng het bier tegen de kook aan, voeg het cacaopoeder toe en roer dit klontvrij met een garde. Zet het vuur uit.
Stap 3:
Snijd de boter in stukjes. Voeg toe aan het bier-cacaomengsel en roer door totdat de boter hierin helemaal is opgelost. Laat het mengsel tot lauwwarm afkoelen. Meng het ei met de creme fraiche en roer dit daarna door het mengsel.
Stap 4:
Spatel de bloem, bakpoeder en de suiker door het beslag. Verdeel het beslag over de drie taartvormen en bak deze in 20-25 minuten gaar.
Stap 5:
Haal de cakes na 5 minuten afkoelen uit de vorm en laat ze volledig afkoelen op een rooster of een vel bakpapier.
Chocoladepretzel-kruimels
Stap 1:
Hak of breek de pretzels in stukjes. Meng in een kom de pretzels, basterdsuiker, kristalsuiker, ovomaltine en het zout.
Stap 2:
Smelt de boter en roer door het pretzelmengsel. Verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bak de kruimels circa 20 minuten in de oven op 140 °C. Laat daarna volledig afkoelen. Hak grof door.
Pindacrème
Stap 1:
Roer de boter samen met pindakaas luchtig in de mixer met roerwerk. Voeg de poedersuiker en de vanille toe en laat de mixer op lage stand draaien totdat alle poedersuiker goed is opgenomen.
Stap 2:
Voeg een klein beetje melk toe om de crème wat lichter te maken. Laat de mixer op medium stand draaien tot de crème mooi glad is.
Stoutbier-ganache
Hak de chocolade. Breng het bier met slagroom aan de kook en giet dit in een kom over de gehakte chocolade. Laat de chocolade even smelten en roer rustig door elkaar. Voeg de boter toe en roer totdat deze is opgenomen.
Samenstellen van de taart
Stap 1:
Neem 1/3 van de pindacrème en meng dit met de pretzelkruimels. Stapel de drie lagen cake op elkaar met daartussen steeds een laag crème met kruimels.
Stap 2:
Plaats de taart op een draaiplateau of schaal en bestrijk de taart rondom met een laagje overgebleven crème (zonder kruimels). Bewaar de overgebleven crème in een spuitzak met kartelspuitje voor de afwerking. Laat de taart indien nodig even in de koelkast of diepvries steviger worden. Hierdoor kun je de taart mooier en vooral makkelijker decoreren.
Stap 3:
Zorg ervoor dat de ganache niet meer warm is maar nog wel vloeibaar. Overgiet de taart met de ganache zodat deze langs de randen mooi naar beneden drupt. Gebruik hiervoor een spuitzak of een knijpflesje.
Stap 4:
Garneer de taart met mooie rozetten pindacrème. Steek in elke rozet een pretzel. Bestrooi met grofgehakte geroosterde pinda’s.
0 reacties