De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

harira (maaltijdsoep)

Overgiet de kikkererwten met heet water en laat circa 4 uur staan.
Spoel de kikkererwten af. Pak een geweekte kikkererwt tussen duim en wijsvinger en knijp een klein beetje zodat het velletje verwijderd wordt. Gooi de velletjes weg. Snijd het rundvlees in blokjes. Verhit de olie in een soeppan en bak het vlees bruin.

30 MIN
Harira (Maaltijdsoep)

Een recept van

Mounir Toub

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Overgiet de kikkererwten met heet water en laat circa 4 uur staan.
Spoel de kikkererwten af. Pak een geweekte kikkererwt tussen duim en wijsvinger en knijp een klein beetje zodat het velletje verwijderd wordt. Gooi de velletjes weg. Snijd het rundvlees in blokjes. Verhit de olie in een soeppan en bak het vlees bruin.

Pel de uien.
 Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant van elke tomaat. Ontvel de tomaten door ze even onder te dompelen in een pan met kokend water en af te spoelen onder ijskoud water. De velletjes zijn nu makkelijk te verwijderen.
 Maal in een foodprocessor de tomaten, uien, peterselie, koriander en selderij fijn.
Voeg de gemalen tomaten en kruiden toe aan het gebakken vlees. Bak 2 minuten mee, voeg het water toe en breng aan de kook. Voeg de linzen, kikkererwten en specerijen toe en breng het geheel op laag vuur aan de kook. Voeg, als de kikkererwten en het vlees na circa 1 uur gaar zijn, al roerend de vermicelli toe.
Maak van de bloem en een scheutje koud water een papje (‘dikke Willem’) en voeg dit al roerend toe aan de soep voor de binding. Laat de soep al roerend 4 minuten koken zodat de harira bindt. 

Ramadan is een periode van vasten waarin je niet eet en drinkt van dageraad tot zonsondergang. Het doel van de Ramadan is, dat je door het vasten ervaart hoe minderbedeelden het hebben, je wilskracht versterkt, je ziel reinigt en ook je lichaam (je ‘verschoont’ immers je smaakpapillen).

Als we Mounir mogen geloven: alles smaakt anders, zelfs water smaakt sterker en lekkerder waardoor je meer van het eten geniet. Deze recepten uit de Arabische keuken zijn het uitproberen waard, op welk moment van de dag je ze dan ook eet.


Harsha met smen (Arabisch panbrood met gerijpte boter)

Bissara met knoflooksoldaatjes en korianderpesto

Parelcouscous met sinaasappel-muntdressing

Saffraanrijst met garnalen en kikkererwten

Kip K'dra met kikkererwten en gebakken radicchio

Sockeye zalm met kruidige couscouskorst en salade van lof en granaatappel

Gevulde groente op Turkse wijze

Citrus en dadels met muntpesto en zoetgemarineerde tomaatjes

Mango mazhar la glace

Binnenkort vind je op deze pagina ook meer informatie over de Ramadan en vasten in verschillende vormen.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker