Goulash, hét Nationale gerecht van Hongarije, dat daar alleen geen goulash heet. Nee, als je in Hongarije goulash bestelt, krijg je iets anders voorgeschoteld. Dit Goulash recept is de goulash zoals wij 'm kennen. Alleen een stuk sneller klaar door net wat andere bereiding. In plaats van 3 tot 4 uur doe je er nu slechts 20 minuten over.

Rudolph van Veen

Geschiedenis goulash

Goulash is ouder dan Hongarije zelf. Genoemd naar de Hongaarse herders, gulyás. Om het vlees te conserveren werd het ingesmeerd met peper en later met paprikapoeder. Ook werd het vlees gedroogd. Oorspronkelijk was goulash een heel simpel gerecht met lappen gedroogd vlees en uien. Bij het gedroogde en ingesmeerde vlees werd vocht aan toegevoegd wanneer het gegeten werd. Het gerecht dat we kennen met rundvlees en voornamelijk paprika. Verschillende vormen van paprika. Een gerecht dat in Hongarije zelf onder een andere naam gegeten wordt. Met goulash wordt er Hongaarse goulashsoep bedoeld. In de rest van de wereld kennen we goulash als goulash zoals wij ‘m ook in Nederland kennen. Ga je zelf goulash maken, trek er dan vooral de hele dag voor uit. Tenzij je onderstaand recept maakt. Dan ben je in 20 minuten al klaar. 

Goulash maken

Wil je in hoog tempo goulash maken? Gebruik dan gehakt in plaats van runderlappen, wat gebruikelijk is in menig goulash recept. Op die manier hoeft het niet de hele dag te stoven en te sudderen, maar kun je er een makkelijke én snelle versie van maken, zonder de smaak van rundvlees te verliezen. Als je het vlees ook nog vervangt door vegetarisch ‘gehackt’, heb je zo een Vegetarische goulash.

Wil je een mooie gebonden Hongaarse goulash (laat het niet in de goulashsoep lopen), bak dan ook even wat bloem mee als alle ingrediënten in de pan zitten, en voordat het vocht erbij gaat.

Ingredienten

4
Personen

Makkelijke goulash

 • 300 g zilvervliesrijst
 • 3 paprika's
 • 2 rode uien
 • 2 teentjes knoflook
 • zonnebloemolie
 • 400 g rundergehakt
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 el bloem
 • 70 g tomatenpuree
 • 750 ml water
 • 1.5 runderbouillonblokje
 • 200 g haricots verts
 • 75 g veldsla
 • olijfolie extra vierge

Bereidingswijze

Totale tijd: 20 minuten

Stap 1:

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Stap 2:

Halveer de paprika’s in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in blokjes.

Stap 3:

Pel en snijd anderhalve ui in stukken.

Stap 4:

Pel en hak de knoflook fijn.

Stap 5:

Verhit voor de goulash een scheutje olie in een braadpan en rul het gehakt. Voeg de gesnipperde uien, knoflook en het paprikapoeder toe en bak 5 minuten mee. Voeg de paprika’s toe en bak circa 3 minuten mee. Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg de tomatenpuree en het water met de bouillonblokjes toe, roer goed door en laat het geheel circa 15 minuten op laag vuur koken. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Stap 6:

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook.

Stap 7:

Maak de haricots verts schoon en kook ze circa 7 minuten.

Stap 8:

Pel en snijd de resterende ui in dunne halve ringen.

Stap 9:

Giet de haricots verts af en spoel koud onder water. Meng voor de salade de haricots verts met veldsla, ui en een scheutje olijfolie extra vierge en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Goulash serveren

Schep de rijst in een kopje en druk heel goed aan. Zet het kopje omgekeerd op bord en trek het kopje heel voorzichtig omhoog zodat er een mooi torentje rijst op bord staat. Schep de goulash en de salade erbij.

Goulash variaties

Eet je toch liever de Hongaarse goulashsoep, maak dan eens dit goulashsoep recept. Wil je goulash eens van een hele andere kant leren kennen, maak dan eens de goulashtaart.

Geef je waardering

352
Goulash