Angélique Schmeinck

Ingredienten

4
Personen

Zoete notenpesto

 • 75 g hazelnoten
 • 75 g pijnboompitten
 • 1 mespuntje zeezout
 • 40 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 50 ml olijfolie extra vierge
 • 75 ml notenolie
 • 1 el honing

Geroosterde peren

 • 150 g zachte jonge geitenkaas (zonder korst) op kamertemperatuur
 • 50 g gorgonzola
 • 4 handperen (niet al te rijp)

Siroop

 • 100 ml ahornsiroop

Extra nodig

 • vijzel
 • appelboor

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

's Middags voorbereiden

Zoete notenpesto

Rooster de noten en de pijnboompitten in een droge koekenpan in circa 4 minuten goudbruin. Vijzel de noten en pijnboompitten fijn met zeezout. Voeg de Parmezaanse kaas toe, vijzel nog kort en schenk er de olijfolie, notenolie en honing bij tot de pesto de consistentie heeft van een dikke saus.

Geroosterde peren

Laat de kazen op kamertemperatuur komen.

 ’s Avonds afmaken

Verwarm de oven voor op 190 °C. Verwarm 2 eetlepels water in een kleine pan, zet het vuur laag, verkruimel de geitenkaas in het water en roer meteen glad met een spatel. Zet het vuur uit en verkruimel de gorgonzola bij de geitenkaas. Schil de peren en laat de steel er aanzitten. Snijd een dunne plak af van de onderkant zodat de peer recht staat. Snijd de peer over de breedte in vier of vijf gelijkmatige plakken. (Kleine peren in vier plakken, lange peren in vijf). Verhit een halve eetlepel olijfolie in een grote bakpan tot de olie bijna walmt. Rooster de plakken peer op hoog vuur in 1 minuut om en om lichtbruin. (Houd de plakken van elke peer min of meer bij elkaar, zodat je ze gelijkmatig kunt vullen en weer opbouwen). Steek met de appelboor 3-4 keer in het midden van elke plak zodat een ruimte ontstaat van circa 1,5 centimeter om te vullen met het geitenkaasmengsel. Leg de breedste plak onder en vul de opening met het geitenkaasmengsel, leg er de tweede plak op en vul deze ook met het kaasmengsel. Ga zo verder door met de overige plakken en bouw de peer op in zijn oorspronkelijke vorm. Zet ze op een ovenplateau en verwarm ze 3 minuten in de oven. Verwarm intussen de ahornsiroop in een kleine steelpan.

Opmaak bord

Schep de notenpesto in een lijn op een langwerpig bord. Maak in het midden een kleine onderbreking voor de peer. Haal de peren voorzichtig met een paletmes van de ovenplaat en zet ze in het midden van de lijn notenpesto. Schep 2 lepels ahornsiroop over de peren en wat lijnen ahornsiroop ernaast. 

Wijntip

Pink Port


Port komt uit de Douro vallei in Portugal. Hoewel men in andere werelddelen geregeld pogingen waagt om op Port lijkende wijnen te maken, steekt Portugal er toch nog altijd met kop en schouders bovenuit.
Wie aan Port denkt, krijgt vaak meteen visioenen van koude winteravonden die je slijt bij de open haard met een mooie kaasplank. Maar sinds een paar jaar is er ook een Rosé variant verkrijgbaar die je het hele jaar door, maar vooral ook in het voorjaar en de zomer, perfect kunt serveren. Lekker gekoeld en fris zoet. Dat maakt dat deze port echt niet alleen bij kaas past, maar heel goed zoet tegenspel aankan. De combinatie met de geroosterde peren is subliem! Voor iedereen die van Port houdt en voor iedereen die tot nu toe niet van Port hield: dit is een wijn die je niet mag missen! Serveer de port rond de 10 °C in een klein wijn-portglas.


door Corria Houthuizen

Geef je waardering

41
Geroosterde peren met geitenkaas