Wij zijn dol op appeltaart omdat je er zo ontzettend veel mee kan variëren. Ga eens aan de slag met deze prachtige gekaramelliseerde variant.

Rudolph van Veen

Ingredienten

12
Personen

Snel bladerdeeg

  • 250 g boter
  • 250 g bloem
  • 4 g zout
  • 125 ml koud water

Geklaarde boter

  • 250 g boter

Vulling

  • 6 appels (Golden delicious)
  • 50 g poedersuiker

Extra nodig

  • appelboor
  • taartring 26cm
  • ovenbaksteen

Bereidingswijze

Totale tijd: 5 uur en 20 minuten

Snel bladerdeeg

Stap 1:
Snijd de boter in blokjes. Meng de bloem met het zout en kneed met het water tot een deeg. Zorg dat de boterblokjes nog heel blijven. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten.

Stap 2:
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40 x 15 cm. Vouw het deeg in drieën in elkaar. Draai het deegpakketje een kwartslag en rol weer uit tot een rechthoek, vouw nog een keer in drieën op. Dit is 1 toer. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten en herhaal de toer nog twee keer. Rol na de derde tour het deeg uit tot een plak van ongeveer 35 x 42 cm. Leg de uitgerolde plak deeg op een bakplaat met bakpapier en laat dit liefst een uur rusten in de koelkast of op een koele plek.

Geklaarde boter

Stap 1:
Zet de boter op laag vuur in een kleine pan en laat deze smelten en daarna rustig helemaal uit bruisen. Schep het schuim af en gooi dit weg. Laat vervolgens de boter rustig staan zodat het pure botervet komt bovendrijven. Giet dit botervet (geklaarde boter) voorzichtig over in een schoon pannetje en gooi het overgebleven (witte) restant weg.

Vervolg bladerdeeg

Stap 1:
Rol het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 30 x 30 cm. Leg deze plak op een bakplaat met bakpapier en laat het deeg ongeveer 10 minuten rusten in de diepvries of de koelkast.

Stap 2:
Snijd of steek het deeg uit tot een ronde plak met een doorsnede van ongeveer 30 cm. Prik gaatjes in het deeg en leg het met de geprikte kant naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Zet een taartring van 26 cm doorsnede op het deeg en bewaar het deeg weer even in de diepvries of koelkast.

Vulling

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 graden.

Stap 2:
Schil de appels, halveer en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Leg de appels met de platte kant op de snijplank en snijd in plakjes van ongeveer 3 mm. Laat de appelplakjes tegen elkaar liggen.

Stap 3:
Haal het deeg uit de koelkast en leg de appelplakjes dakpansgewijs in een cirkel op het deeg langs de taartring.

Stap 4:
Leg een tweede rij appels meer naar het midden toe. Leg ook in het midden twee rijtjes appelplakjes totdat de hele bodem bedekt is met appel.

Stap 5:
Bestrooi de appels royaal met poedersuiker en bestrijk daarna met de geklaarde boter. Bak de taart ongeveer 25 minuten in de oven, het liefst op een ovenbaksteen.

Stap 6:
Haal de bakplaat uit de oven en bestrooi de appels opnieuw met poedersuiker en bestrijk weer met geklaarde boter. Zet de taart ongeveer 10 minuten terug in de oven.

Stap 7:
Bestrooi de taart voor de derde keer met poedersuiker en bestrijk met de geklaarde boter. Verwijder nu de taartring en leg een vel bakpapier op de taart met daarop een schone bakplaat. Keer de twee bakplaten met de taart ertussen om en haal de bovenste bakplaat met bakpapier weg. De bladerdeegbodem ligt nu naar boven gekeerd. Zet de taartring er weer omheen en zet de taart nogmaals terug in de oven en bak nog ongeveer 25 minuten. Hierdoor kan nu ook de bodem goed knapperig gaar bakken en wordt de appel-laag door de druk nu heel mooi vlak gebakken en gekaramelliseerd.

Stap 8:
Verwijder na deze laatste keer bakken de ring en draai de taart na 10 minuten rusten om. Trek het bakpapier er voorzichtig af. Serveer de taart het liefst nog een beetje warm.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar  Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

165
Gekaramelliseerde appeltaart
Gekaramelliseerde appeltaart