Garnalen dim sum, bapao en gyoza met dips

5
Gemiddeld

Bereidingswijze

120 minuten totale tijd

Gyoza
Verwarm een frituur voor op 180 °C. Pel en snipper de ui heel fijn. Hak de kool grof en meng het zout erdoor. Laat de kool 10 minuten in een kom staan om het vocht kwijt te raken. Druk het overtollige vocht er met je handen eruit. Kneed voor de vulling in een grote kom het varkensgehakt, de sojasaus, sake, sesamolie, oestersaus en een beetje peper circa 3 minuten. Schil en rasp de gember. Pel en hak de knoflook fijn. Voeg de knoflook en gember toe aan de vulling en breng op smaak met een paar druppels sesamolie. Leg 1 theelepel vulling in het midden van een velletje gyozadeeg. Maak de ruimte eromheen met een vinger gedoopt in water een beetje vochtig. Vouw het deeg dubbel terwijl je de onderkant van de gyoza met je duim en middelvinger van je linkerhand vasthoudt en knijp één uiteinde dicht. Maak op 1 centimeter van de rand al knijpend golfjes met de duim en wijsvinger van je rechterhand tot aan het andere uiteinde van de gyoza. Leg de gyoza op een bord en druk er licht op om de onderkant plat te maken. Je kunt het ook minder moeilijk maken en de randen gewoon omvouwen en vastdrukken. De smaak is hetzelfde! Bak de gyoza in de frituur in circa 5 minuten goudbruin en gaar.

Sojasaus
Verwarm de sojasaus, rijstazijn, suiker en sesamolie tot de suiker is opgelost.

Hoisinsaus
Plet de knoflook en breng in een pannetje met de rest van de ingrediënten aan de kook en kook in circa 10 minuten tot het stroperig is. Haal de teentjes knoflook uit de saus.

Chilisaus
Pel de knoflook, snijd de rode peper in stukjes en pureer de knoflook, peper, suiker, water, zout en azijn in een blender tot je hele kleine stukjes peper over hebt. Schenk het geheel in een pan en kook circa 3 minuten op laag vuur. Roer het maïszetmeel aan met 2 eetlepels water. Schenk dit bij de saus en kook circa 2 minuten door.

Bapao
Los de gist en de suiker op in het water. Maak een kuiltje in de bloem, schenk het gistmengsel erin en kneed beetje bij beetje de bloem erdoor. Kneed tot een soepel deeg en laat in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek, circa 10 minuten rijzen. Pel en snipper de uien. Pel en snijd de knoflook en schil en snijd de laos fijn. Pluk en hak de peterselie fijn. Hak de pinda’s fijn. Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui en de knoflook, laos en het salamblad toe en bak circa 3 minuten mee. Voeg het gehakt toe en bak circa 2 minuten. Voeg de pinda’s, peterselie, tomatenketchup, sambal, ketjap en appelstroop toe en bak circa 1 minuut mee. Zet het vuur uit en laat de vulling iets afkoelen. Verwijder de laos en salamblad voor gebruik en zeef de vulling zodat het gehakt minder vochtig is. Bedek de bodem van de stoommandje met bakpapier en prik er een paar gaatjes in. Verdeel het deeg in bolletjes van circa 50 gram, ter grootte van een pingpongbal. Maak met twee duimen een kuiltje in het deegballetje zodat er een bakje ontstaat. Schep er een lepel gehaktvulling in. Vouw het deeg om de vulling en plak indien nodig dicht met water. Leg de bolletjes op het bakpapier en laat circa 1 uur rijzen. Stoom de bapao in het stoommandje in 16-20 minuten gaar.

Dimsum
Laat de wontonvellen en de garnalen rustig ontdooien en laat de maïs uitlekken. Pel de knoflook, haal de zaadjes uit de rode peper en snijd de lente-uitjes in grove stukjes. Maal de garnalen samen met de knoflook, rode peper, lente-uitjes, maïs, vissaus en oestersaus in een keukenmachine helemaal fijn. Roer er op het laatst de maïszetmeel door en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Pak een velletje wonton en schep in het midden een lepeltje garnalenmengsel. Maak de randjes van het velletje met je vingers en een beetje water nat en vouw het velletje aan de bovenkant al draaiende dicht. Herhaal dit met alle velletjes. Zet de dimsum naast elkaar in een stoommand. Zet de stoommand met de deksel erop in een wok waar een laagje water in kookt en stoom de dimsum in circa 10 minuten gaar.

Ingredienten

4
Personen

Gyoza

  • 1 ui
  • 1 pakje gyozadeeg
  • 100 g Chinese kool
  • 2 tl zout
  • 200 g kippengehakt
  • 1 el sojasaus
  • 1 el saké
  • 1 el sesamolie
  • 1 el oestersaus
  • 2 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • zonnebloemolie
  • sesamolie
  • 300 ml water

Sojasaus

  • 6 el sojasaus
  • 6 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 el sesamolie

Hoisinsaus

  • 2 teentjes knoflook
  • 6 el donkerbruine basterdsuiker
  • 3 el water
  • 3 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 4 tl mirin
  • 2 el witte wijnazijn
  • 0.5 tl Chinees 5-kruidenpoeder
  • 0.5 tl sesamolie
  • 0.5 tl sriracha

Chilisaus

  • 3 teentjes knoflook
  • 3 chilipepers
  • 100 g suiker
  • 190 ml water
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 1 el maïszetmeel

Bapao

  • 7 g gedroogde gist
  • 1 tl suiker
  • 350 ml water
  • 500 g bloem
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 cm laos
  • 0.5 bos bladpeterselie
  • 2 el gezouten pinda's
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 salamblad
  • 450 g half-om-halfgehakt
  • 3 el tomatenketchup
  • 1 tl sambal badjak
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el appelstroop

Dimsum

  • 25 wontonvellen
  • 250 g grote (diepvries)garnalen
  • 1 klein blikje mais
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 rode peper
  • 2 bosuien
  • 1 tl vissaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 el maïszetmeel

Extra nodig

  • frituur
  • olie om in te frituren
Geef je waardering
5