Frescati

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

255 minuten totale tijd

Bereiding:
Wel de rozijnen circa 3 uur in de rum.

Deeg
Roer de boter met de poedersuiker glad en voeg het ei toe. Meng de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Rol het deeg dun uit en steek er een cirkel van 16 cm uit. Bak de plak in de oven in 15 minuten goudbruin en gaar.

Rumbiscuit
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Smelt de boter en splits de eieren. Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker au bain marie schuimig en lobbig. Spatel eerst de helft van de bloem door de eidooiers, dan driekwart van het eiwit en dan de resterende bloem. Spatel het beslag door het resterende eiwit en roer voorzichtig de boter erdoor. Laat de rozijnen uitlekken, vang het sap op en spatel door het beslag. Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier. Schenk het beslag erop en bak de cake circa 25 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is.

Eiwitschuim

Breng in een pan het water en suiker aan de kook en kook tot 121 ºC. Klop het eiwit tot stijve pieken. Giet druppelsgewijs de suikersiroop erbij en klop het eiwit koud. Schep het schuim in een spuitzak.

Trempeer het rumbiscuit met de resterende rum. Leg de rumbiscuit op de deegplak. Spuit op het biscuit een flinke lag schuim. Bestrijk ook de zijkanten met het schuim tot een strakke taart. Zet de taart circa 15 minuten in de vriezer tot de toffeelaag klaar is.

Toffeelaag
Week de gelatine in koud water. Karamelliseer de suiker en voeg voorzichtig de room toe. Breng aan de kook en roer tot de karamel opgelost is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Giet de lauwe karamelsaus door een zeef en los er de gelatine in op. Laat afkoelen tot handwarm en giet over de frescati.

Thema: mooiste taarten

Ingredienten

1
Porties

Deeg

  • 1 ei
  • 100 g poedersuiker
  • 220 g bloem
  • 85 g boter

Rumbiscuit

  • 200 g rozijnen
  • 200 ml rum
  • 45 g boter
  • 3 eieren
  • 90 g suiker
  • 75 g bloem

Italiaans schuim

  • 120 g water
  • 380 g suiker
  • 200 g eiwit

Toffeelaag

  • 4 blaadjes gelatine
  • 300 g suiker
  • 200 ml room
  • 150 g boter

Extra nodig:

  • plasticfolie
  • taartvorm van 16 cm doorsnede
  • boter om in te vetten
  • bakpapier
  • spuitzak met grote gladde spuitmond
Geef je waardering
1