De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

fietsebonensoep met gelders broodje

De rookworst is zo'n 500 jaar geleden ontstaan in Gelderland. Veeboeren maakten van het restvlees een worst. Bij gebrek aan vriezers en chemische conserveringsmiddelen werden de worsten gerookt op een houtvuurtje om ze langer houdbaar te maken. Wij serveren de rookworst met Gelderse fietsebonensoep. Fietsen betekent snijden in het Gelders, dus eigenlijk eet je gewoon snijbonensoep! 

30 MIN
Fietsebonensoep met Gelders broodje

Een recept van

Smullen hoor zo'n soepje!

Bekijk hier de boodschappentest

Bereidingswijze

De rookworst is zo'n 500 jaar geleden ontstaan in Gelderland. Veeboeren maakten van het restvlees een worst. Bij gebrek aan vriezers en chemische conserveringsmiddelen werden de worsten gerookt op een houtvuurtje om ze langer houdbaar te maken. Wij serveren de rookworst met Gelderse fietsebonensoep. Fietsen betekent snijden in het Gelders, dus eigenlijk eet je gewoon snijbonensoep! 

Fietsebonensoep

Breng in een pan het water met de kippenbouillonblokjes aan de kook. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Kook de aardappels in circa 12 minuten gaar in de groentebouillon. Pluk en hak de peterselie fijn. Meng in een kom het gehakt met de peterselie. Vorm kleine balletje van het gehakt. Voeg de gehakt balletjes toe en kook circa de laatste 8 minuten mee in de soep tot gaar. Verwijder de uiteindes van de snijbonen en snijd in gelijke stukken. Schil en snijd de bospenen in gelijke stukken. Voeg circa de laatste 4 minuten de snijbonen en de bospenen toe. Giet de witte bonen af en roer door de soep. Breng de soep op smaak met een beetje zout en peper.

Gelders broodje

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bereid de rookworst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren in circa 8 minuten hard. Schep de eieren uit de panen spoel koud. Snijd de eieren in plakjes. Halveer de bolletjes. Leg de broodjes op het rooster van de oven en rooster ze circa 3 minuten in de oven tot ze krokant zijn. Snijd de rookworst in dunne plakjes en verdeel deze over de broodjes. Beleg met plakjes ei en dek af met een plak kaas. Schuif de broodjes weer in de oven en laat de kaas circa 5 minuten smelten. Serveer de Gelderse broodjes bij de soep.

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker