De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

falafel met plantaardige mayonaise

Dit wil je niet missen! Deze falafel met vegan mayonaise zijn ideaal voor je volgende borrelavond.

Falafel met zelfgemaakte mayonaise

Een recept van

Jetske van den Elsen

jetske

De falafel maak je met kikkererwten, maar ook dit vocht van de kikkererwten mag je beslist niet weggooien. Het vocht in het blik heet aquafaba en zit bomvol met eiwitten. Dit handige goedje gaan we gebruiken om vegan mayonaise te maken. 

Bereidingswijze

Falafel

  1. Laat de kikkererwten uitlekken. Vang het vocht op en bewaar dit voor de vegan mayonaise. 

     

  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Snipper de peterselie en koriander fijn. 

  3. Voeg de kikkererwten, kruiden en zonnebloemolie toe aan de keukenmachine en maal fijn. 

  4. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de ui en knoflook toe aan het kikkererwtenmengsel en meng goed door. Breng op smaak met peper en zout en wat citroensap. 

  5. Zet het kikkererwtenmengsel in de koeling voor circa 30 minuten. 

  6. Verwarm de Tefal Easy Fry & Grill XXL (Easy Fry & Grill XXL 2-in-1 heteluchtfriteuse) op 200 graden. 

  7. Draai balletjes van het kikkererwtenmengsel. Bak de falafel in circa 15 minuten goudbruin, keer halverwege om. 

Vegan mayonaise

  1. Pel en snipper de knoflook. 

  2. Voeg het kikkererwtenvocht, de mosterd, knoflook en wat citroensap toe aan een hoge maatbeker. Meng kort door.  

  3. Voeg de zonnebloemolie druppelsgewijs toe en mix met een staafmixer tot een gladde mayonaise. 

  4. Snipper de bieslook en rasp de schil van de citroen. Meng door de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. 

    Serveer de falafel en mayonaise samen op een borrelplank met stukjes paprika en komkommer. 

In Een Weekje Zonder neem je een kijkje in de wereld van plantaardig eten. Het perfecte handboek voor de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel.

mikko en jetske

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker