Dambordkoekjes

15
Gemiddeld

Bereidingswijze

50 minuten totale tijd

Verwarm de oven voor op 200 ºC.

Schraap het merg uit de het vanillestokje. Maak op het aanrecht een hoop van de bloem, maak in het midden een kuil en doe er de suiker, het ei en de blokjes gesneden boter in. Snijd met een mes alles voorzichtig door. Kneed daarna circa 3 minuten goed door tot er een egaal deeg is.

Meng tweederde van het deeg met het cacaopoeder en kneed goed door. Rol het lichte deeg tot een rechthoek van 5 mm dik en snijd er vierkante repen van over de lengte van het deeg. Rol de helft van het donkere deeg ook uit tot een dikte van 5 mm, in eenzelfde rechthoek als het lichte deeg, en snijd er vierkante repen van over de lengte van het deeg. Bouw van de vierkante repen deeg een dambordmotief tot er een vierkant ontstaat door verschillende rijen te stapelen. Bestrijk elke keer het deeg dun met losgeklopt eiwit om te plakken. Rol het overige donkere deeg uit tot een rechthoekige plak van 3 mm dik. Omwikkel de dambordstaaf met het donkere deeg.

Leg de lange vierkante koekstaaf in de koelkast en laat 30 minuten opstijven. Snijd plakjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in circa 10 minuten af en laat ze afkoelen.

 

Tip van Rudolph van Veen: Als je restjes deeg overhoudt bij het omwikkelen van de staaf, kun je dit prima gebruiken om extra koekjes van te bakken. Eventueel kun je de restjes zelfs invriezen, ontdooi het deeg dan wel even voor gebruik. 

Ingredienten

50
Porties

Damkoekjes

  • 0.5 vanillestokje
  • 600 g bloem
  • 300 g suiker
  • 2 eieren
  • 300 g koude boter
  • 1 el cacaopoeder
  • 1 eiwit
Geef je waardering
15