De dripcake zie je steeds vaker opduiken. In dit recept maken wij het met één van ons meest favoriete ingrediënt: chocolade!

Rudolph van Veen

Ingredienten

10
Personen

Chocoladecakes

  • 375 g pure chocolade
  • 300 g roomboter
  • 600 ml melk
  • 6 eieren
  • 450 g suiker
  • 210 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 30 g cacaopoeder

Chocoladescherven

  • 200 g witte chocolade
  • 200 g pure chocolade
  • 200 g melkchocolade

Witte chocoladecrème

  • 1 vanillestokje
  • 675 ml melk
  • 6 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 6 el bloem
  • 225 g witte chocolade
  • 375 g roomboter
  • 90 g poedersuiker

Ganache

  • 250 g pure chocolade (70% cacao)
  • 250 ml slagroom
  • 1 klontje boter

Garnering

  • 150 g aardbeien

Extra nodig

  • 4 bakvormen van 24 cm

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 15 minuten

Chocoladecakes

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvormen in en bekleed de bodems met bakpapier.

Stap 2:
Smelt de chocolade au bain-marie en meng de boter erdoor. Meng de melk door het chocolademengsel.

Stap 3:
Klop de eieren met de suiker schuimig. Meng in een ander kom de bloem met het bakpoeder en de cacaopoeder.

Stap 4:
Roer het chocolademengsel door het eimengsel. Spatel het bloemmengsel door het chocolade-eimengsel tot een egaal beslag. Verdeel het beslag over de taartpannen. Bak de chocoladecakes in de oven in ongeveer 30 minuten gaar.

Chocoladescherven

Stap 1:
Smelt de witte chocolade apart au bain-marie.
Schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot het ongeveer 26 ºC is.

Stap 2:
Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Strijk de chocolade dun uit over cellofaanfolie.

Stap 3:
Herhaal dit proces ook voor de melk- en pure chocolade. Laat de chocolade even uitharden. Breek de chocolade daarna in scherven.

Witte chocoladecrème

Stap 1:
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.

Stap 2:
Breng voor de banketbakkersroom een pan met de melk en het vanillemerg aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met de suiker los. Voeg de bloem en een klein scheutje warme melk toe en roer goed door.

Stap 3:
Meng de warme melk door het eimengsel en schenk het geheel terug in de pan en roer goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur ongeveer 5 minuten garen.

Stap 4:
Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Stap 5:
Hak de witte chocolade en smelt deze au bain-marie.

Stap 6:
Roer in een kom de boter met poedersuiker luchtig en meng daarna met de banketbakkersroom. Voeg de gesmolten chocolade al kloppend toe aan de crème.

Stap 7:
Verdeel de crème over de lagen chocoladecakes en stapel deze op elkaar. Verdeel de rest van de crème over de bovenkant en rondom de cake.

Ganache

Stap 1:
Smelt de chocolade au bain-marie. Verhit de slagroom in een pannetje en voeg dit toe aan de chocola. Blijf roeren tot de chocola bijna helemaal gesmolten is.

Stap 2:
Voeg dan het klontje boter toe en roer tot een egale massa. Laat de ganache afkoelen tot yoghurtdikte.

Tip van Rudolph:
Hoe dunner de ganache, hoe makkelijker deze naar beneden loopt en hoe eenvoudiger je een strakke bovenkant krijgt. Bij een dikkere ganache loopt de chocolade minder snel naar beneden.

Opbouw dripcake

Stap 1:
Schep met een lepel een beetje ganache uit de kom en laat dit op de rand van de taart van de lepel aflopen. Maak de taart rondom helemaal af met de ‘drips’.

Stap 2:
Snijd de aardbeien in plakjes. Garneer de dripcake met aardbei en chocoladescherven.

Kijk iedere werkdag om 15:00 naar Rudolph's Bakery.

Geef je waardering

232
Chocolade dripcake met aardbeien
Chocolade dripcake met aardbeien