Carla’s pom uit Suriname

25
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd
Vulling
Week het zoutvlees een nacht in water in de koelkast. Giet het water af en kook het vlees in schoon water circa 1,5 uur. Haal het vlees uit het water. Snijd het vlees daarna in stukjes. Snijd de kip in stukjes. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaat in kleine stukjes. Pluk de peterselie. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Voeg boter toe en laat uitbruisen. Bak de kip en het zoutvlees goudbruin, haal ze uit de pan en leg ze apart. Fruit de ui, tomaat en ketchup in dezelfde koekenpan. Voeg het water toe en roer goed door. Voeg bladpeterselie toe. Leg het vlees terug in de pan. Voeg de suiker en cayennepeper toe aan de pan en wacht tot de suiker is opgelost. Leg een deksel op de pan en laat circa 25 minuten sudderen.

Pomtayer
Verwarm de oven op 175 °C.
Pers de sinaasappels uit. Rasp de wortelknol in een kom en voeg een snufje zout, piccalilly, ketchup, sinaasappelsap, suiker en het water toe. Roer alles goed door en voeg een scheutje kippenjus uit de pan met vulling toe.
Vet het bakblik in met boter en schep er de helft van de pomtayer in. Schep alle kip en het zoutvlees op de pomtayer. Verdeel de rest van de pomtayer over de vorm en schenk de jus van de kip erover (dit gaat op gevoel!). Bak de pom in circa 1 uur gaar in de oven.

Serveertip
Eet pom in een pan franses met wat sla. Of kies voor macaroni en doperwten met mayonaise bij de pom.

Ingredienten

4
Personen

Vulling

  • 50 g zoutvlees
  • 6 kippendijen zonder bot
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 5 takjes bladpeterselie
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 2 el roomboter
  • 4 el ketchup
  • 300 ml water
  • 2 el suiker
  • 1 tl cayennepeper

Pomtayer

  • 4 sinaasappels
  • 1 kg wortelknol
  • 2 tl madame Jeanette piccalilly
  • 2 el ketchup
  • 2 el suiker
  • 100 ml water

Extra nodig

  • rasp
  • bakblik 31 x 21 cm
  • citruspers
Geef je waardering
25