Dit traditionele gerecht is niet meer weg te denken uit de Britse keuken. Bij het woord 'pie' wordt al gauw gedacht aan de zoete lekkernij, maar onze overburen gebruiken dezelfde term dus ook voor ovenschotels. Gelukkig is het recept makkelijker dan het ietwat verwarrende woord. 

Job en Perry

Ingredienten

4
Personen

Vulling

  • 4 hardgekookte eieren
  • 140 g witte cheddar
  • 450 ml visbouillon
  • 1 prei
  • 2 wortels
  • 30 g boter
  • 25 g bloem
  • 100 ml slagroom
  • zout en peper
  • 300 g kabeljauw
  • 300 g zalm
  • 75 g doperwten

Stamppot

  • 1 kg kruimige aardappel
  • 150 slagroom
  • 30 g boter
  • zout en peper

Extra nodig

  • pureestampeer
  • ovenschaal 25 cm diameter x 6 cm hoog

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 20 minuten

1. Verwarm de oven voor op 200˚C.

2. Zet een pan gezouten water op het vuur. Doe de visbouillon in een steelpan en laat het langzaam warm worden.

3. Pel en snijd de aardappels in stukken en kook ze in het water tot je ze makkelijk kan doorprikken met een mes. Schep de aardappelen uit het water en laat ze droog stomen in een vergiet. Laat het water in de pan.

4. Maak ondertussen de vulling: Snijd het bovenste grove gedeelte van de prei weg. Snijd de prei in halve ringen en spoel af in een vergiet. Snijd de wortels in kleine blokjes. Laat de boter smelten in een pan en doe de prei en wortel erbij en bak tot zacht en glazig, circa 6 minuten.

5. Voor de stamppot: Doe de boter en slagroom in de pan waarin de aardappels gekookt zijn en laat het geheel warm worden. Doe de gekookte aardappels erbij en gebruik de pureestamper om de aardappels fijn te stampen. Breng op smaak met een snuf zout en peper.

6. Doe de bloem bij de groenten en bak al roerend voor circa 1 minuut. Voeg de warme bouillon langzaam toe gevolgd door de slagroom. Laat de saus 5 minuten doorkoken op laag vuur. Breng eventueel op smaak met zout en peper. Snijd de vis in stukken van circa 3x3cm. Doe de vis en de doperwten in de pan en zet het vuur uit.

7. Pel en snijd de eieren door de helft en rasp de cheddar.

8. Doe de vis vulling in een ovenschaal, verdeel de eieren erop en bestrooi met de helft van de geraspte cheddar. Doe de aardappelpuree er bovenop en verdeel gelijkmatig over de schaal. Bestrooi met de overgebleven cheddar.

9. Doe de schaal in de oven en bak circa 25 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Laat 10 minuten afkoelen voordat je het serveert.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

168
Britse fish pie
Britse fish pie