Brabantse stoof

33
Makkelijk
Brabantse stoof

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

Eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de Brabantse cultuur. Recepten worden vaak van moeder op dochter overgedragen en blijven zo decennia lang in de familie. Nog steeds staan Brabanders bekend als Bourgondische levensgenieters met een groot gevoel voor gastvrijheid. Grote pannen waar de hele familie omheen zit om samen te genieten: dat is Brabant. Zo ook onze Brabantse stoof!

Brabantse stoof

Breng in een pan het water en het bouillonblokje aan de kook. Snijd de sukadelappen in blokjes. Verhit boter in een stoofpan en laat volledig uitbruisen. Bak het vlees om en om in circa 5 minuten goudbruin. Haal het vlees uit de pan en leg op een bordje. Pel en snijd de uien in halve ringen. Voeg de uien toe aan de stoofpan en bak in circa 4 minuten bruin. Voeg het bier, de bouillon en de blaadjes laurier toe en breng aan de kook. Laat het geheel op laag vuur circa 2,5 uur met de deksel schuin op de pan pruttelen. Roer aan het einde de stroop erdoor.


Krieltjes

Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook. Kook de krieltjes in circa 10 minuten gaar. Giet de krieltjes af. Meng de krieltjes door het stoofvlees en serveer.

Ingredienten

4
Personen

Brabantse stoof

  • 200 ml water
  • 0.5 runderbouillonblokje
  • 500 g sukadelappen
  • 2 el boter
  • 2 uien
  • 330 ml trappistenbier
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el stroop
  • 800 g krieltjes in schil
Geef je waardering
33