Angélique Schmeinck

Ingredienten

4
Personen

Rode bieten

 • 2 kleine rode bieten
 • 8 el granaatappelsiroop
 • 6 el notenolie
 • 2 stronkjes roodlof

Schapenkaaswafel

 • 100 g zeer oude Hollandse schapenkaas aan stuk, zonder korst
 • 25 g bloem

Avocadocrème

 • 2 eetrijpe avocado's
 • 1 limoen
 • 50 ml fruitige olijfolie
 • 1 el mayonaise

Extra nodig

 • grillpan

Bereidingswijze

Totale tijd: 45 minuten

’s Middags voorbereiden

Bieten poffen

Verwarm de oven voor op 175 °C. Verpak de bieten afzonderlijk in aluminiumfolie en pof ze in circa een uur gaar in de oven. (Grotere bieten 15-20 minuten langer). Laat de bieten tot handwarm afkoelen in het aluminiumfolie en pel daarna de schil er af. Snijd de bieten in parten en bewaar voor de eindbereiding.

Schapenkaaswafel

Rasp de schapenkaas op een zo fijn mogelijke rasp en meng de bloem erdoor. Verhit een antiaanbakpan. Verdeel het kaasmengsel snel en gelijkmatig over de bodem van de pan. Bak op middelhoog vuur. Als de kaas goudgeel begint te kleuren (na circa 45 seconden), zet het vuur dan laag, maak de wafel los aan de rand en keer voorzichtig om. Laat nog 10 seconden liggen en leg daarna op een bord. Voor het bakken van de volgende wafel hoeft de pan alleen met keukenpapier schoongemaakt te worden. Breek de wafels in grote stukken en bewaar ze in een afgesloten bak tussen vetvrij papier.

Avocadocrème

Halveer de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Pureer het in de keukenmachine met rasp en sap van limoen, olijfolie, zeezout en peper uit de molen tot een gladde crème. Vul een spuitzak met een brede smalle spuitmond met de avocadocrème, druk er zoveel mogelijk lucht uit om verkleuren te voorkomen. Bewaar in de koelkast.

’s Avonds afmaken

Verwarm een grillpan voor. Halveer de roodlof in de lengte en bestrijk met olijfolie. Gril de roodlof op de platte kant tot de roodlof goudbruin gestreept is. Verwarm intussen een scheutje olijfolie in een antiaanbakpan, rooster de bietjes tot ze licht kleuren, schenk er granaatappelsiroop bij en karamelliseer ze op middelhoog vuur tot de siroop om de bietjes gaat zitten.

Presentatie gerecht

Breek de schapenkaaswafel in stukken en leg een stuk op bord. Spuit er toefjes avocadocrème op en dek af met een tweede stukje schapenkaaswafel. Verdeel de roodlof, bietjes en nog enkele toefjes avocadocrème rondom. Voeg notenolie toe in de pan met de achtergebleven granaatappelsiroop en verwarm enkele seconden. Lepel over de roodlof en bietjes.

  Wijntip

  Wirra Wirra Wit


  In het zuidoosten van Australië ligt McLaren Vale Wirra Wirra, een naam die pas na een glas wijn soepel van je tong rolt. Het is echter een gebied om nooit te vergeten met een aboriginal naam die letterlijk betekent “onder de gombomen”.
  Men maakt er zowel rode als witte wijn. Schenk bij de scholfilet een witte wijn gemaakt van Sauvignon Blanc, Semillon (beide oorspronkelijke Bordeaux rassen) en Viognier (Rhône). Dat maakt het een wijn met frisheid. Een wijn die mild is maar toch met veel bloesemaroma en rijpheid (dat laatste is met dank aan de Viognier). Een prachtig wit en elegant alternatief voor de meer bekende Chardonnay wijnen van down under.


  door Corria Houthuizen

  Geef je waardering

  64
  Bietensalade met avocadocrème