Deze appeltaart cupcakes lijken wel de miniatuurversie van de meestgegeten taart van Nederland. Snel uittesten of ze net zo lekker zijn (of zelfs lekkerder)? 

Rudolph van Veen

Ingredienten

12
Personen

Cupcake

  • 200 g bloem
  • 7 g bakpoeder
  • 200 g suiker
  • 1 mespunt zout
  • 160 ml melk
  • 60 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 appel
  • 1 mespunt kaneelpoeder

Appeltopping

  • 5 appels (jonagold)
  • 60 g suiker
  • 1 mespunt kaneelpoeder
  • sap van 1/4 citroen
  • 2 el abrikozenjam
  • 1 klontje boter

Banketbakkersroom

  • 125 ml melk
  • 1/4 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 30 g suiker
  • 10 g boter
  • 2 eidooier
  • 12 g maïzena

Crème

  • Bovenstaande hoeveelheid banketbakkersroom
  • 125 g boter
  • 30 g poedersuiker
  • 1 tl cacaopoeder

Garnering

  • 125 g gehakte nougatine of noten

Extra nodig

  • cupcaketray + papieren cupcakevormpjes
  • spuitzak met gekarteld spuitmondje
  • ijsknijper

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 30 minuten

Cake

Stap 1:
Verwarm de oven op 180 °C. Zet papieren vormpjes in de cupcaketray.

Stap 2:
Zeef de bloem met het bakpoeder boven een kom. Mix met een garde 2/3 van de suiker en het zout erdoor. Voeg de melk, olie en het ei toe. Roer met een spatel alles goed door tot een glad beslag. Verdeel het beslag met een ijsknijper over de papieren cups in de cupcaketray. Vul de cups niet verder dan ongeveer driekwart.

Stap 3:
Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Meng de appel met de kaneel en de rest van de suiker. Verdeel de appelstukjes over de cakejes. Bak de cupcakes in de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de cakejes na het bakken helemaal afkoelen.

Appeltopping

Stap 1:
Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Smelt de boter in een pan en bak de appelblokjes ongeveer 3 minuten. Voeg de suiker, kaneelpoeder, sap van de citroen en de jam toe, aangevuld met een half kopje water. Leg het deksel op de pan en laat de appeltopping ongeveer 15 minuten rustig stoven op laag vuur. Giet de topping na het stoven op een plat bord om snel af te koelen.

Banketbakkersroom

Stap 1:
Breng de melk met de helft van de suiker, vanille en boter aan de kook. Meng de eidooiers met de andere helft van de suiker, maïzena en een klein scheutje koude melk in een kom tot een papje.

Stap 2:
Giet wat kokende melk al roerend bij het papje en giet vervolgens alles terug in de pan. Blijf steeds flink roeren met een garde en laat de banketbakkersroom 1 minuut rustig doorkoken.

Stap 3:
Giet de banketbakkersroom op een met koud water omgespoeld bord. Dek meteen af met plasticfolie en laat buiten de koelkast volledig afkoelen.

Crème

Stap 1:
Roer de boter met de afgekoelde banketbakkersroom, poedersuiker en de cacao luchtig en glad in de mixer. Laat de mixer minstens 10 minuten draaien met het roerwerk. Schep de crème in een spuitzak met een klein gekarteld spuitmondje.

Afwerking

Stap 1:
Verdeel in het midden van de cupcake de appeltopping over de afgekoelde cupcakes en druk deze een beetje aan in de vorm van een bolletje.

Stap 2:
Spuit de crème met de spuitzak een raster over de appelvulling. Spuit langs de rand kleine dopjes ter afwerking. Zet deze rand voorzichtig aan met gehakte nougatine of nootjes.

Geef je waardering

117
Appeltaart Cupcakes
Appeltaart Cupcakes