Anzac-koekjes hebben hun naam te danken aan het leger uit Australië en Nieuw-Zeeland. Het verhaal gaat dat de koekjes werden gemaakt met lang houdbare ingrediënten zodat ze lang goed bleven als de soldaten werden uitgezonden.

Rudolph van Veen

Ingredienten

15
Personen

Deeg

  • 175 g boter
  • 125 g havermout
  • 75 g geraspte kokos
  • 175 g bloem
  • 125 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout
  • 40 g ahornsiroop
  • 30 ml water

Topping

  • 1 eiwit
  • 1/2 limoen
  • 30 g pijnboompitten
  • 50 g suiker

Bereidingswijze

Totale tijd: 50 minuten

Deeg 
Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte. Smelt de boter. Meng de havermout, geraspte kokos, bloem, bakpoeder, suiker, zout, ahornsiroop, water en de gesmolten boter in een kom totdat het een deeg is. Schep met een eetlepel of kleine ijsknijper hoopjes deeg op een bakplaat met bakpapier. Houdt ca 5 cm ruimte tussen de koekjes en druk ze met je vingers iets platter.  

Topping 

Stap 1: 
Rasp de limoen. Klop het eiwit los. Meng de rasp van de limoen door het eiwit en haal de pijnboompitten met een vork door het mengsel. Haal ze daarna door de suiker, zodat er een suikerlaagje omheen zit. Garneer de koekjes met de pijnboompitten. 

Stap 2: 
Bak de koekjes circa 12 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn maar nog wel een beetje zacht. Haal de koekjes uit de oven en laat circa 5 minuten op de bakplaat liggen. Laat daarna volledig afkoelen op een rooster. 

 

Geef je waardering

74
Anzac-Koekjes
Anzac-Koekjes