Verse yoghurt is volop in de Nederlandse supermarkten te verkrijgen. Tenminste, we gaan ervan uit dat het vers is. Toen het broer-en-zusduo Hande en Kerem vanuit Turkije naar Rotterdam verhuisde, was de smaak van de supermarkt-yoghurt zo verschillend van de verse yoghurt die zij gewend waren, dat zij besloten om op onderzoek uit te gaan. De resultaten, en het gemis van ‘het échte product’ motiveerde de twee om met hun bedrijf Luwia verse yoghurt op de markt te brengen. 

Vers van de pers

Stel je eens voor: overal waar je kijkt zie je grote verse sinaasappelen, maar iedereen drinkt toch liever sinaasappelsap uit de supermarkt in plaats van de versgeperste variant. Dat klinkt niet heel logisch, toch? Hande en Kerem geloven dat dit verhaal geldt voor Nederland en melkproducten. Waar in Nederland volop verse melk te krijgen is, wordt er tóch sneller gekozen voor melk uit de supermarkt. Voor sinaasappelsap is het iets vanzelfsprekender dat de verse variant verschilt in smaak, bereidingswijze, en voedingswaarde. Voor verse melkproducten zijn de verschillen iets minder bekend bij de consument, en dat is volgens de eigenaren van Luwia best zonde voor een land waar zoveel melkproducten worden geconsumeerd.

Wat zijn de verschillen precies?

  • Waar supermarkt-yoghurt wordt gemaakt met kunstmatige starterculturen (een middel om het fermentatieproces in gang te zetten), wordt verse yoghurt gemaakt met verse, levende starterculturen.
  • Supermarkt-yoghurt verandert na houdbaarheidsdatum niet zo snel van structuur of smaak, terwijl yoghurt van nature niet bedoeld is om wekenlang houdbaar te blijven. Verse yoghurt wordt juist door de levende starterculturen na de houdbaarheidsdatum steeds zuurder en er vormen klontjes. Dit proces toont aan dat de yoghurt natuurlijk en vers is.  
  • Supermarkt-yoghurt wordt meestal gemaakt met houdbare melk. Door het te verhitten met ultra hoge temperatuur worden zowel de goede als slechte bacteriën gedood. Voor verse yoghurt wordt verse melk op een traditionele manier langzaam gekookt, waardoor alleen de slechte bacteriën worden gedood, en de goede overblijven.
  • Supermarkt-yoghurt heeft meestal een onbekende productiedatum, en is langer houdbaar. Verse yoghurt heeft een recente en bekende productiedatum. Dat is zeer belangrijk, want door de versheid en levende starterculturen, is het korter houdbaar.
  • Supermarkt-yoghurt heeft een lichte en subtiele smaak. Verse yoghurt heeft een intense, zurige en zijdeachtige smaak.
  • Supermarkt-yoghurt bevat vaak extra toevoegingen als gelatine, melkpoeder, suiker, talloze kunststoffen om de structuur en smaak te verbeteren. Verse yoghurt bevat slechts twee ingrediënten: verse melk en levende starterculturen. Door de natuur zijn werk te laten doen, verbetert de structuur en smaak.

Hoe smaakt het eigenlijk?

Wij waren natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar de smaak van échte verse yoghurt, maar gelukkig stuurde Luwia ons een pakketje met een versgemaakte batch. Wij mochten drie varianten proeven: verse yoghurt, verse hangop en verse hangop met aardbeienjam.

Na één hap proefden we het meteen het verschil. Waar supermarkt-yoghurt wat waterig is en soms een beetje naar karton smaakt, was deze yoghurt romig en vol van smaak. De meningen waren wel ietwat verdeeld over de lichtzure smaak. Het kan zijn dat het een kwestie is van gewenning of juist meer een kwestie van persoonlijke smaak. Over één ding waren we het wel helemaal eens: de hangop met aardbeienjam is sowieso onze favoriet. 

Meer weten over de versgemaakte yoghurt van Hande en Kerem?
Bekijk hier hun verhaal en producten >