Verse yoghurt is volop in de Nederlandse supermarkten te verkrijgen. Tenminste, we gaan ervan uit dat het vers is. Toen het broer-en-zusduo Hande en Kerem vanuit Turkije naar Rotterdam verhuisde, was de smaak van de supermarkt-yoghurt zo verschillend van de verse yoghurt die zij gewend waren, dat zij besloten om op onderzoek uit te gaan. De resultaten, en het gemis van ‘het échte product’ motiveerde de twee om met hun bedrijf Luwia verse yoghurt op de markt te brengen.
Vers van de pers
Stel je eens voor: overal waar je kijkt zie je grote verse sinaasappelen, maar iedereen drinkt toch liever sinaasappelsap uit de supermarkt in plaats van de versgeperste variant. Dat klinkt niet heel logisch, toch? Hande en Kerem geloven dat dit verhaal geldt voor Nederland en melkproducten. Waar in Nederland volop verse melk te krijgen is, wordt er tóch sneller gekozen voor melk uit de supermarkt. Voor sinaasappelsap is het iets vanzelfsprekender dat de verse variant verschilt in smaak, bereidingswijze, en voedingswaarde. Voor verse melkproducten zijn de verschillen iets minder bekend bij de consument, en dat is volgens de eigenaren van Luwia best zonde voor een land waar zoveel melkproducten worden geconsumeerd.
Hoe smaakt het eigenlijk?
Wij waren natuurlijk hartstikke nieuwsgierig naar de smaak van échte verse yoghurt, maar gelukkig stuurde Luwia ons een pakketje met een versgemaakte batch. Wij mochten drie varianten proeven: verse yoghurt, verse hangop en verse hangop met aardbeienjam.
Na één hap proefden we het meteen het verschil. Waar supermarkt-yoghurt wat waterig is en soms een beetje naar karton smaakt, was deze yoghurt romig en vol van smaak. De meningen waren wel ietwat verdeeld over de lichtzure smaak. Het kan zijn dat het een kwestie is van gewenning of juist meer een kwestie van persoonlijke smaak. Over één ding waren we het wel helemaal eens: de hangop met aardbeienjam is sowieso onze favoriet.