Wat is yoghurt?

Yoghurt is een gefermenteerd melkproduct, het wordt namelijk gemaakt van (je raad het al...) melk! Aan de melk worden melkzuurbacteriën toegevoegd en deze zetten lactose (melksuikers) om in melkzuur. Hierdoor smaakt yoghurt wat zuurder dan melk.

Goed nieuws voor de mensen die niet goed tegen lactose kunnen: doordat de lactose wordt omgezet in melkzuur, bevat yoghurt bijna geen lactose! Vaak (helaas niet altijd...) zijn yoghurtproducten dan ook geen probleem om te eten. 

Het zuur in de yoghurt heeft nog een voordeel: zuur remt namelijk de groei van slechte bacteriën, yoghurt is daardoor wat langer houdbaar dan melk. 

Maar... What about kwark?

Raar, maar waar: hoewel kwark vaak wordt gezien als soort yoghurt, is dat het niet! Om kwark te maken worden (zoals bij yoghurt) niet alleen melkzuurbacteriën aan melk toegevoegd, maar ook stremsel. Hierdoor kan je kwark eigenlijk meer zien als een ongerijpte, hele verse kaas.