Het originele recept

De cheesecake werd in 1990 bedacht door chef Santiago Rivera van restaurant La Viña in San Sebastian. De hoofdstad van de provincie Baskenland, Noord-Spanje. Het originele recept van Rivera wordt in Spanje aangeduid met 'tarta de queso' (kaastaart). Het authentieke recept is doodsimpel en bevat maar 5 ingrediënten: roomkaas, slagroom, suiker, eieren en bloem.

Cheesecake terrine

Als variatie wordt het recept voor de cheesecake in de vorm gegoten van een terrine. Het recept werd in vorige maand op Youtube geplaatst en is inmiddels al door meer dan een half miljoen mensen bekeken. De Youtuber gebruikt dezelfde vijf ingrediënten uit het authentieke recept maar voegt hier maizena aan toe voor de binding.

Het resultaat is een rechthoekige cheesecake die in plakken gesneden kan worden als een boerencake. Maar dan een stúk smeuïger. Mocht je interesse hebben in het authentieke recept voor de Baskische 'burnt' cheesecake, kun je 'm hier vinden. De receptvideo van de cheesecake terrine vind je hieronder.