Nieuw recept

De naam doet wellicht een eeuwenoude receptuur vermoeden. Echter bestaat de Basque burnt cheesecake 'nog' maar 30 jaar. Hij werd in 1990 bedacht door chef Santiago Rivera van restaurant La Viña in San Sebastian. De hoofdstad van de provincie Baskenland, Noord-Spanje.

Bijzondere structuur

Wat het eerste opvalt aan deze cheesecake? Van buitenaf lijkt-ie verbrand. Maar onder deze ietwat bittere buitenkant zit een zachte en romige binnenkant die doet denken aan custard. Je zou het kunnen vergelijken met een crème brûlée, maar dan in de vorm van een cheesecake.

Ingrediënten

Het originele recept van Rivera wordt in Spanje aangeduid met 'tarta de queso' (kaastaart). Het authentieke recept is doodsimpel en bevat maar 5 ingrediënten: roomkaas, slagroom, suiker, eieren en bloem. Inmiddels bestaan er velen nieuwe variaties. Tegenwoordig wordt er vrijwel altijd vanille en een snuf zout toegevoegd aan de receptuur. 

Is de taart echt verbrand?

Vergelijk je de taart met een normale cheesecake, dan is-ie inderdaad een stuk bruiner. Maar dat is geen uitnodiging om je taart in koolstof te veranderen. Het is de bedoeling dat de bovenkant om twee redenen kleurt: enerzijds de karamellisatie van de suiker, anderzijds de Maillard-reactie wat 'm umami meegeeft. Hieronder kun je een recept vinden.

SanSabastian Cheese Cake

San Sebastian Cheesecake

Kan je nu al niet wachten dit recept zelf te maken na het lezen van dit artikel? Probeer het nu zelf thuis met dit eenvoudige recept

Bekijk hier het recept